Polské město Lodž objednalo mild hybridní autobusy od Solaris

Celkem 51 sólo a kloubových diesel-elektrických autobusů Solaris Urbino přijede do MPK Lodž do konce letošního roku.
Celkem 51 sólo a kloubových diesel-elektrických autobusů Solaris Urbino přijede do MPK Lodž do konce letošního roku.
Solaris podal nejvýhodnější nabídku ve výběrovém řízení Miejskie Przedsiębiorstwo Komunikacyjne (MPK) v Lodži a 1. července podepsal smlouvu na dodávku 51 autobusů. Půjde o 29 sólo vozů o délce 12 metrů a 22 kloubových s diesel- elektrickými mild hybridními pohony. Hodnota smlouvy činí na 10 let včetně servisu více než 113 milionů PLN (cca 638 mil. Kč).

Mild hybridní systém v Solaris Urbino je založen na třech prvcích: elektrická jednotka, systém akumulace energie a řídicí jednotka pro monitorování provozu systému. Při brzdění se generuje energie a ukládá se v zásobníku, jakmile je částečně nebo úplně nabit funguje jednotka během akcelerace jako elektrický motor podporující činnost naftového motoru. To umožňuje snížení spotřeby paliva.

Oba modely, dvanáctimetrový i osmnáctimetrový, budou vybaveny špičkovými řešeními pro usnadnění řízení vozidel a pro zajištění maximální bezpečnosti a pohodlí, uvádí Solaris v tiskové zprávě.

"Vozidla budou mít základnu ve dvou autobusových depech, v Zajezdnia Limanowskiego a Zajezdnia Nowe Sady. Nejstarší vysokopodlažní vozidla budou z flotily MPK vyřazena a všechna už budou jen nízkopodlažní,"  říká Zbigniew Papierski, generální ředitel MPK-Lodž.

Polský výrobce a provozovatel MPK-Lodž spolupracují od roku 2000. Po této dodávce bude značka Solaris tvořit více než polovinu městského autobusového parku, nízkoemisní budou ale první.