Plzeňský kraj se připravuje na cestování na jednu jízdenku
Od poloviny června přijíždí do Plzeňského kraje nový autobusový dopravce - ARRIVA STŘEDNÍ ČECHY s 315 autobusy značek Dekstra, IVECO, MAN a SETRA. Foto Arriva

S novým dopravním systémem IDPK se v Plzeňském kraji svezeme ve všech osobních a spěšných vlacích, rychlících a expresech, v příměstských autobusech a spojích MHD na jeden jízdní doklad.
Reklama
S novým dopravním systémem IDPK se v Plzeňském kraji svezeme ve všech osobních a spěšných vlacích, rychlících a expresech, v příměstských autobusech a spojích MHD na jeden jízdní doklad.
Spolu s novým jednotným tarifem zahrnujícím i jednotlivé jízdné přichází od 14. června i nový autobusový dopravce - ARRIVA STŘEDNÍ ČECHY. Náměstek hejtmana pro dopravu Pavel Čížek pro server iDnes uvedl, že první dva týdny budou považovány za přechodné období, kdy se mohou ještě objevit nějaké zádrhele. „Právě proto bude v těchto dnech symbolické jízdné 12 korun. Samozřejmě bych byl rád, kdyby se žádný problém neobjevil, ale stát se může cokoli." Tzv. Promo jízdné bude platit výhradně v autobusech dopravce ARRIVA STŘEDNÍ ČECHY (neplatí na linkách jedoucích na Rokycansku do oblasti Hořovicka). Jedna jízda stojí na jakoukoliv vzdálenost 12 Kč (plné jízdné), resp. 6 Kč pro 50% a 3 Kč pro slevy 75%. Tato jízdenka je nepřestupní. V autobusech se lze odbavit též pomocí předplatného. V případě koupi předplatného a doplatkové jízdenky bude cena jízdenky vždy 12 Kč (plné jízdné). Ve vlacích a jiných dopravních prostředcích platí běžný tarif.

Podle náměstka hejtmana nic nenasvědčuje tomu, že by nevyjel nový autobus z důvodu pozastavení výroby některého z výrobců nebo uzavření hranic. Pro Arrivu bude jezdit 315 nových autobusů IVECO, MAN, SETRA a Dekstra v barvách Plzeňského kraje. Podle Arrivy nehrozí ani nedostatek řidičů, kteří by s autobusy vyjeli. Hned první den dopravce vypraví 577 spojů.

Koncem tohoto týdne by měly být všechny jízdní řády součástí IDOS, finální seznam všem spojů je k dispozici na webu Integrované dopravy Plzeňského kraje (IDPK). Součástí integrace je také železniční doprava.

Novinkou v tarifu IDPK bude přestupní jednotlivé jízdné. Od 1. července postačí zakoupení jízdenky v počátečním spoji. Při přestupu již nebude nutné si kupovat znovu lístek. Jednotlivé jízdné bude platit ve vlacích, autobusech a spojích MHD (Plzeň, Stříbro, Přeštice, Domažlice, Rokycany a Sušice). Předplatné platí jako dosud. Od července dojde na několika místech v Plzeňském kraji k úpravám zón IDPK. Důvodem je revize stávajícího systému a také přizpůsobení se novým jízdním řádům a chystanému tarifu Plzeňského kraje.

Vzniknou nové zóny 069 Kolinec, 057 Modrava, 092 Hamry a 128 Cebiv. V mezikrajských relacích dojde ke vzniku nových zón 151 Věšín, 152 Rožmitál p. Třemšínem, 153 Žlutice a 037 Blatná.

Nově bude možné předplatné IDPK a jízdenky Turista Plzeňskem využívat také na spojích tzv. Zelených autobusů mezi Špičákem, Železnou Rudou a Kvildou a mezi Horskou Kvildou a Bučinou.




Plzeňský kraj se připravuje na cestování na jednu jízdenku
Nově platné zóny v Plzeňském kraji od 1.7.2020