ODISapka – nová mobilní aplikace pro cestování v Moravskoslezském kraji

ODISapka umožňuje vyhledat spojení autobusy, vlaky a MHD a koupit jízdenky za výhodnější ceny. Zobrazuje také odjezdy spojů ze zastávek včetně aktuálního spojení.
Reklama
ODISapka umožňuje vyhledat spojení autobusy, vlaky a MHD a koupit jízdenky za výhodnější ceny. Zobrazuje také odjezdy spojů ze zastávek včetně aktuálního spojení.
Koordinátor ODIS (KODIS) přináší cestujícím novou mobilní aplikaci pro cestování v Integrovaném dopravním systému Moravskoslezského kraje ODIS - ODISapku. Projekt ODISapky byl financován z dotace poskytnuté Moravskoslezským krajem ve výši 8 mil. Kč. Aplikaci vyvinuly společnosti  XT Card a Master IT.

ODISapka je k dispozici zdarma ke stažení pro mobilní telefony s operačním systémem Android nebo Apple iOS. Umožňuje zobrazit odjezdy spojů ze zastávek, včetně aktuálního zpoždění, vyhledat spojení v rámci celého Moravskoslezského kraje a systému ODIS (autobusy, vlaky, MHD) a zároveň zakoupit jízdenky za nejvýhodnější ceny v rámci ODIS.

ODISapka nalezne několik variant dopravního spojení a umožní na toto spojení ihned zakoupit jízdenku. Cena jízdného je přitom stejně zvýhodněná, jako kdyby cestující platil čipovou kartou ODISka.

Cestující přitom vůbec nemusí studovat tarif, ceníky ani pravidla odbavování: aplikace sama spočítá nejvýhodnější jízdné z výchozí do cílové zastávky a toto jízdné cestující v aplikaci zaplatí bankovní kartou přes platební bránu mobilní aplikace.

Zakoupená jízdenka je pak v mobilní telefonu zobrazena ve formě QR kódu, který cestující jednoduše zobrazí na displeji a předloží ke kontrole řidiči, průvodčímu nebo pracovníku přepravní kontroly, případně přiloží ke čtečce odbavovacího zařízení ve vozidlech vybavených čtečkami QR kódů.

Jízdenky ODISapky lze v tuto chvíli využít ve všech plně integrovaných spojích ODIS s výjimkou linek MHD Karviná, a dále s výjimkou linek MHD Opava a Havířov, které jsou dosud integrovány jen částečně.

V ODISapce lze rovněž zakoupit přímo jednotlivé jízdenky pro cesty v jednotlivých městech s výjimkou tří výše jmenovaných a dále jízdenky 24hodinové a vybrané jízdenky třídenní a sedmidenní.

V další rozvojové etapě připravuje KODIS integraci mobilní aplikace se systémem dopravních čipových karet ODISka, které jsou primárním nosičem dlouhodobých časových jízdenek v rámci dopravního systému ODIS.



ODISapka – nová mobilní aplikace pro cestování v Moravskoslezském kraji