Od začátka dubna jsou v provozu některé cyklobusy
SOR CN 9,5 s cyklovlekem Dopravní společnosti Ústeckého kraje v zastávce Lovečkovice. Foto Greenbuses

Turistické linky jsou součástí krajských IDS a další spojení do turisticky atraktivních míst provozují dopravci jako komerční linky. Od začátku dubna se už na řadu míst s kolem dopravíme.

Turistické linky jsou součástí krajských IDS a další spojení do turisticky atraktivních míst provozují dopravci jako komerční linky. Od začátku dubna se už na řadu míst s kolem dopravíme.

Turistické linky a cyklobusy, které jsou už v provozu nebo se v nejbližší době rozjedou:

Jižní Morava

Od 2. dubna jsou v Jihomoravském kraji v provozu cyklobusy o víkendech a svátcích, o prázdninách budou jezdit i v pracovní dny. Podél či kolem Vranovské přehrady jedou linky 816 + linka 830 ze Znojma.  Z Brna, Zvonařky do  Národního parku Podyjí a Vranova nad Dyjí jede linka 108 + linka 817. Linky 231 a 233 vyráží z Blanska směr Moravský kras - Jedovnice, Senetářov, Lipovec, Studnice a do severní části Moravského krasu a na Boskovicko. Na Drahanskou vrchovinu z Brna jedou linky 602, 730 a 750. Další cyklobusy jedou do Bílých Karpat, Žďánického lesa, na Kyjovsko, Ivančicko, Boskovicko. Všechny cyklobusy, tipy na výlety a podrobné informace o přepravě najdete na webu IDSJMK.

Drahanská vrchovina, Olomoucko

Cyklobusem můžete i z Prostějova na Drahanskou vrchovinu. Vybrané víkendové spoje vozí kola až do konce září a jezdí v rámci autobusových linek Arrivy 432 Prostějov – Protivanov – Boskovice a 434 Prostějov – Buková – Protivanov, označeny jsou symbolem kola. Na linkách platí tarif IDSOK, jízdenku s místenkou pro jízdní kolo si můžete koupit na webu Arrivy nebo u řidiče. Spoje přepravující kola jsou označeny jeho symbolem. Informace o přepravě kol v autobusech a vlacích Arrivy.

Beskydy


Od 1. května začne jezdit o víkendech a svátcích (dva spoje) a o prázdninách každý den z Nového Jičína na Pustevny, Bílou a Bumbálku nový cyklobus Arrivy Morava. Autobus s cyklopřívěsem pojme 24 jízdních kol.

Z Orlové či Havířova přímo pod Lysou zaveze turisty nová rekreační linka 3ČSAD, která propojuje v sobotu a v neděli Karvinou, Orlovou a Havířov s nejvyšší horou Beskyd. Konečná zastávka Ostravice je ideální výchozí bod pro zdolání Lysé hory.

Železné hory, Pardubicko

Pardubice a Chrudim spojuje cyklobus s krásnými místy Železných hor přes Seč, Hlinsko, Litomyšl nebo Nové Hrady do Poličky. Víkendové spoje jezdí a vozí kola od konce května až do konce září v rámci linky 555 Pardubice – Hlinsko – Litomyšl – Polička. V cyklovleku převeze Arriva až 40 kol, každé za jednotnou cenu 20 Kč a jízdenky se kupují podle tarifu IREDO. Z preventivních a hygienických důvodů si musí cestující zajistit nakládku a vykládku kola sami.

Plzeňský kraj

Od soboty 24. dubna vyjíždí první tři víkendové cyklobusy Arrivy v Plzeňském kraji, linky 251 Plzeň – Stříbro – Tachov – Lesná, Stará Knížecí Huť, 423 Plzeň – Spálené Poříčí – Rožmitál pod Třemšínem a 649 Plzeň – Horšovský Týn – Bělá nad Radbuzou – Přimda. Na linkách platí tarif IDPK a přeprava kola na 240 minut vyjde na 20 Kč, celodenní na 40 Kč. Spoje umožňující přepravu kol jsou označeny jeho symbolem. Arriva vozí kola v cyklodržácích nebo cyklovlecích s kapacitou 22 kol. Autobusy vyjíždějí z plzeňského Terminálu Hlavní nádraží a do stejné zastávky se vrací zpět.  

Další cyklobusy začnou jezdit na začátku května a nejpozději v létě pak všechny stejně jako v loňském roce. V sobotu 5. června vyjede letošní novinka, která nabídne přímé a rychlé spojení Domažlicka a Klatovska se Šumavou. Jde o cyklobus 981 Domažlice – Klatovy – Čachrov – Prášily – Kvilda.


Krušné hory, Ústecko

Většina regionálních autobusových a vlakových linek DÚK kola přepravuje. Na železničních linkách T2 a U7 jezdí cyklovlak a na několika desítkách autobusových linek je během letní sezóny zajištěna rozšířená přeprava jízdních kol s vlekem nebo nástavbou pro přepravu kol.

Na Litoměřicku se můžete s kolem svézt linkami 623 Verneřice - Lovečkovice - Bohušovice nad Ohří, 636 Úštěk - Roudnice nad Labem.

Na 808 metrů vysokou Komáří vížku nebo až k hranici s Německem na vrcholky Krušných hor na Moldavu do průměrné nadmořské výšky 790 metrů Vás doveze cyklobus z Teplic. Vybrané spoje na linkách 484 Teplice – Krupka, Fojtovice a 493 Teplice – Dolní Moldava vozí až 20 kol od začátku května o víkendech, některé spoje i v pracovních dnech o prázdninách, označeny jsou symbolem kola. Na linkách platí tarif DÚK, za kolo zaplatíte jednotnou cenu 20 Kč a využít lze také jednodenní časovou jízdenku Elbe-Labe pro síť DÚK a VVO.

Dopravní podnik města Ústí nad Labem nasazuje od 1. května cyklobus na trase Labská stezka o víkendech a svátcích. Na objednávku od  města Ústí nad Labem zahájí 1. května také provoz autobusu na Jezero Milada a zpět. Cestující budou přepravováni zdarma. Autobus bude jezdit vždy o víkendech, svátcích a v období letních prázdnin denně.

Jižní Čechy

V Jihočeském kraji je v rámci závazku veřejné služby připraven provoz Jihočeských letních linek umožňujících přepravu kol. Jedenáct linek vyjede z Českých Budějovic do Kašperských Hor, na Lipno, Kvildu, Orlík nebo na Nové Hrady, z Tábora na Kvildu nebo na Třeboňsku. Provoz bude zahájen od 5. června o víkendech a svátcích a některé pojedou o prázdninách v pracovních dnech.

Podrobnější informace včetně jízdních řádů budou zveřejněny na stránce organizátora veřejné dopravy JIKORD. V letošním roce bude díky účasti v evropském projektu RegiaMobil (Interreg CENTRAL EUROPE) systém Jihočeských letních linek rozšířen o další linky v doposud neobsloužených oblastech (především v oblastech České Kanady a Toulavy). V současné době probíhá výběrové řízení.