Od 12. dubna bude ve většině krajů a měst obnoven provoz školních autobusů
Školní linka PID. Foto ROPID

S částečným obnovením výuky se žáci v pondělí dostanou do školy veřejnou dopravou. Omezený provoz však dál zůstává. Znovu vyjedou i některé dálkové linky. Aktuální spojení je v IDOS.
S částečným obnovením výuky se žáci v pondělí dostanou do školy veřejnou dopravou. Omezený provoz však dál zůstává. Znovu vyjedou i některé dálkové linky. Aktuální spojení je v IDOS.
Období nejpřísnějšího lockdownu od pondělí 12. dubna končí. V návaznosti na částečné obnovení prezenční školní docházky obnovují kraje i města a obce provoz školních spojů. Objednatelé a dopravci reagují například i na otevření zoologických zahrad, kam pojede více spojů. Tzv. letní (prázdninové) jízdní řády však většinou zůstávají a budou se měnit podle aktuální situace.

V omezeném rozsahu se vrací na své trasy komerční linky

Po měsíční pauze se v pondělí 12. dubna rozjedou expresní autobusy Arrivy mezi Teplicemi a Prahou. Provoz moravských expresů z Brna do Olomouce a Přerova zůstane prozatím zastavený. Stejně tak i linky mezi několika kraji z Prahy do Krkonoš nebo do Jeseníku. Pokud bude situace dál příznivá, plánuje Arriva rozjet další linky na začátku května.

FlixBus zatím bude síť vnitrostátních spojů provozovat dál omezeně. Navýšení frekvence i kapacit přepravy zvažuje, prozatím však konkrétní datum není známé.

Část dálkových linek vrací od pondělí do provozu i ICOM transport.

STUDENT AGENCY některé spoje obnoví a nebo navýší. Na trasách Brno-Zlín a Praha-Plzeň pojedou denně 4 spoje, linka Brno-Praha startuje se 4 spoji na celé trase, navýší se počet spojů mezi Prahou, Karlovými Vary/Chebem, Prahou a Chomutovem/Mostem a Prahou a Znojmem. Mezi Olomoucí a Zlínem jezdí žluté autobusy nyní jen v pátek a neděli, do budoucna budou jezdit každý den 4 spoje.

Dopravci Z-Group bus divize Morava (dřívější společnosti ČSAD Vsetín, HOUSACAR a KRODOS BUS) spouští komerční linky v Moravskoslezském kraji do provozu od soboty 17. dubna. Půjde jen o víkendové rekreační linky. Autobusy Karlovy Vary (AKV) sice provozují přeshraniční linky do Německa, nyní ale jezdí jen po našem území. Provoz přes hranice bude zaveden po dohodě s Ústeckým krajem. Komerční linky Z-Group bus divize ČSAD autobusy Plzeň budou i dál pozastavené nebo omezené.

I když situace cestování zatím nepřála, vznikají i linky nové. Enjoy Europe jezdí z Prahy do Jablonce nad Nisou, Bedřichova a Harrachova, od 19. dubna pojede také z Prahy přes České Budějovice na Lipno. V pátek 16. dubna začne mezi Blatnou v Jižních Čechách a Prahou jezdit KOVY BUS. Novou linku Brno - Svitavy - Litomyšl - Vysoké Mýto - Hradec Králové provozuje také UNITED BUSES, na ostatních plánuje od 19. dubna částečně posílit provoz. Od května by měla být spuštěna linka z Kralup nad Vltavou do Harrachova dopravce Milan Zachariáš.

Rozsah provozu bude dál závislý na uvolňování opatření a vracení žáků a studentů do škol a znovuobnovení turistického ruchu. Všechny aktuální jízdní řády jsou ve vyhledávači IDOS, kde si mohou cestující spojení ověřit i zakoupit jízdenku.