Na Slovensku je situace ve veřejné dopravě kritická
Bratislavský dopravní podnik se stará o 900 dopravních prostředků a denně přepraví 300 000 obyvatel a návštěvníků Bratislavy. Foto DPB

Bez pomoci od státu může dojít k rušení linek a k propouštění, uvedli provozovatelé MHD. V lednu byl výpadek jen v bratislavském dopravním podniku 2,5 milionu Eur.
Bez pomoci od státu může dojít k rušení linek a k propouštění, uvedli provozovatelé MHD. V lednu byl výpadek jen v bratislavském dopravním podniku 2,5 milionu Eur.
Po jednání provozovatelů městských doprav o kritické situaci v dopravě ve městech Bratislava, Košice, Prešov a Žilina získal Martin Rybanský, předseda představenstva Dopravního podniku Bratislava (DPB), pověření jednat s příslušnými ministerstvy o možné formě státní podpory pro veřejnou dopravu.

Výpadek tržeb je enormní. V DPB trvá kontinuálně téměř rok, prakticky od začátku pandemie koronaviru v březnu 2020. Leden byl v důsledku protiepidemiologických opatření nejkritičtější s výpadkem 2,5 milionu Eur. Výpadek tržeb DPB se od začátku koronakrize vyšplhal na hrozivých 21 milionů Eur. Navzdory tomu se dopravní podnik snaží obyvatelům, kteří i přes omezení potřebují docházet do práce, zajistit kvalitní, spolehlivou a bezpečnou veřejnou dopravu.

Situace je stejná v celé zemi

I provozovatelé MHD ostatních měst se shodují, že situace je vážná. Takový výpadek tržeb nelze sanovat interními úspornými
opatřeními.

"Cestujícím se snažíme zajistit maximální možnou míru bezpečnosti a chceme se vyhnout dalšímu omezení vypravování vozidel, které by jim zkomplikovalo každodenní cestování. Od začátku pandemie jsou řidiči MHD v první linii a dennodenně odvezou statisíce lidí. Pokud bude nutné vypravovat ještě méně spojů, situace bude horší, a namísto odměny je budeme muset propouštět. To si za obětavou práci v době pandemie nezaslouží. Navíc, dopravní podniky mj. participují se svými vozidly a řidiči na každovíkendových testech obyvatel. Apelujeme proto na všechny kompetentní ministerstva, aby nám podala pomocnou ruku. Bez spolehlivé a bezpečné veřejné dopravy města nedokážou fungovat a zkolabují," řekl předseda představenstva DPB Martin Rybanský.

Ve hře je i zaměstnání tisíců lidí, kteří v dopravních podnicích pracují


DPB je 29. největší zaměstnavatel na Slovensku, pracuje v něm přes 2 800 lidí v nepřetržitém provozu. Vypravuje 100 pravidelných denních či nočních linek. Stará se o 900 dopravních prostředků a denně přepraví 300 000 obyvatel a návštěvníků Bratislavy. Celkově v dopravních podnicích na Slovensku pracuje přes 5 000 lidí.

DPB