Irizar a Iberdrola společně k elektrifikaci městské dopravy
Irizar a Iberdrola spojily své síly na cestě k dekarbonizaci. Foto Irizar

Irizar e-mobility a přední dodavatel energie Iberdrola podepsaly dohodu o spolupráci na technologiích pro dekarbonizaci městské mobility a dodávkách zelené energie.
Irizar e-mobility a přední dodavatel energie Iberdrola podepsaly dohodu o spolupráci na technologiích pro dekarbonizaci městské mobility a dodávkách zelené energie.
Dceřiná společnost Irizar pro elektrickou mobilitu a Iberdrola oznámily svůj závazek k elektrické mobilitě podpisem rámcové dohody o spolupráci, která má zahrnovat technologické inovace v elektrifikaci autobusové dopravy a poskytovat řešení výzev k dekarbonizaci v oblastech městské mobility, elektrifikace autobusových flotil a dobíjecí infrastruktury pro inteligentní nabíjení.

Aliance začala, když byla Iberdrola pověřena poskytováním obnovitelných zdrojů se zárukami původu (GdOs) v závodech Irizar s cílem přispět k dekarbonizaci životního cyklu jeho autobusů. Přispět má také k udržitelnosti skupiny, včetně projektů energetické účinnosti, vlastní spotřeby atd. Aliance má spojit schopnosti a strategie obou společností, kdy Iberdrola je hybnou silou elektrifikace dopravy a Irizar vyrábí a prodává autobusy a užitková vozidla, nabíjecí systémy a infrastrukturu pro městskou elektrickou mobilitu.

Během dvou let, na které je dohoda zatím uzavřena, se zaměří na analýzu projektů elektrifikace flotil, demonstrační projekty, programy výzkumu a vývoje a konkrétní dvoustranné projekty, včetně možností recyklace a opětovné použití baterií z vozidel Irizar a inteligentní nabíjení za účelem optimalizace infrastruktury a využití energie, uvádí Irizar v tiskové zprávě.

Iberdrola je první španělská společnost, která se přihlásila k iniciativě The Climate Group EV100, jejímž cílem je urychlit přechod na elektrická vozidla, a zavázala se k elektrifikaci celého svého vozového parku a zefektivnění procesu nabíjení pro zaměstnance ve svých podnicích ve Španělsku a Spojené království do roku 2030. Znamená to instalaci přibližně 150 000 dobíjecích míst v domácnostech, společnostech a na veřejné silniční síti ve městech i na hlavních dálnicích.

Iberola také buduje první vodíkovou čerpací stanici ve Španělsku. V Barceloně má být v příštích letech dodávat vodík z obnovitelných zdrojů vyrobený elektrolýzou autobusům TMB, která má v plánu zavést v Barceloně až 60 autobusů s pohonem na vodík. Prvních osm od Caetano má přijet v roce 2022. Stanice má být v průmyslové zóně Zona Franca na pozemku o rozloze 5 tisíc m2 otevřena letos v listopadu.

Třetí největší světový dodavatel energie je lídrem v oblasti obnovitelných zdrojů. Skupina dodává energii přibližně 100 milionům lidí v desítkách zemí a má obnovitelné, distribuční a komerční aktivity v Evropě (Španělsko, Spojené království, Portugalsko, Francie, Německo, Itálie a Řecko), USA, Brazílii, Mexiku a Austrálii a roste i na trzích Japonska, Irska, Švédska a Polska. S počtem více než 37 000 zaměstnanců a aktivy přes 122,5 miliardy Eur zaznamenala v roce 2020 obrat přesahující 33 miliard Eur a čistý zisk přesahující 3,6 miliardy Eur. Společnost přispívá ve svém dodavatelském řetězci k udržení 400 000 pracovních míst. Roční rozpočet na kontrakty činí 14 miliard Eur. V boji proti změně klimatu se za poslední dvě desetiletí zavázala investovat více než 120 miliard Eur.

Irizar je skupina s mezinárodní působností. Soustředí se na oblast komerční a osobní dopravy, e-mobilitu, elektroniky, elektrických motorů a generátorů, konektivity a energetiky. Produkty sedmi značek se vyrábějí ve 13 závodech ve Španělsku, Maroku, Brazílii, Mexiku a Jižní Africe. Má vlastní centrum výzkumu a vývoje a technologický vývoj vlastních produktů a systémů skupiny. Byla založena v roce 1889, má více než 3 000 lidí s prodejními aktivitami na pěti kontinentech.