Hyundai vyzkouší v Mnichově autobusy na vodík
Autobus Elec City Fuel Cell ujede 500 km na jednu náplň palivových nádrží a díky nejvyššímu výkonu 180 kW by si měl poradit i s kopcovitým terénem. Foto Hyundai foto: Hyundai

Elec City Fuel Cell může při plném nabití ujet 500 km a jeho maximální výkon 180 kW je vhodný i do kopcovitých podmínek. Korejský výrobce testuje svůj autobus na palivové články v Evropě.
Elec City Fuel Cell může při plném nabití ujet 500 km a jeho maximální výkon 180 kW je vhodný i do kopcovitých podmínek. Korejský výrobce testuje svůj autobus na palivové články v Evropě.
Hyundai slavnostně předal na čerpací vodíkové stanici ve Wendlingu v bavorském Irschenbergu demonstrační autobus zástupcům společností Busbetrieb Josef Ettenhuber GmbH (Ettenhuber) a Geldhauser Linien - und Reiseverkehr GmbH & Co. KG (Geldhauser).

Oba provozovatelé budou v modelu Elec City Fuel Cell střídavě přepravovat cestující na běžných linkách v Mnichově. Na jednu palivovou nádrž ujede autobus více než 500 kilometrů, uvádí jihokorejský výrobce na základě zkušeností z testování v Soulu. Hyundai Motor plánuje v letošním roce demonstrační zkoušky se čtyřmi dalšími provozovateli, při kterých bude získávat zpětnou vazbu od cestujících a řidičů. Zkušební provoz má dokázat, že jsou jeho autobusy na vodíkový pohon realizovatelným a efektivním řešením pro komerční přepravu cestujících. Elec City Fuel Cell je v Koreji komerčně dostupný od roku 2019 a do provozu bylo uvedeno celkem 108 kusů.

Autobusy na vodíkový pohon jezdí v Koreji na různých linkách veřejné dopravy a v porovnání s autobusy se spalovacími motory snížily odhadem emise oxidu uhličitéo za celou dobu asi o 7 700 tun. Podle výpočtů současně provozované Elec City Fuel Cell každoročně eliminují stejné množství emisí CO2, které za rok pohltí lesy o rozloze 1 500 hektarů.

Díky technologii palivových článků Hyundai Motor dokazuje, jak mohou sériově vyráběné autobusy Elec City Fuel Cell poskytováním čisté mobility pomáhat snižovat emise CO2,“ řekl Martin Zeilinger, výkonný viceprezident a ředitel technologického oddělení po vývoj užitkových vozidel. "Zkušební provoz v reálných podmínkách nám umožní dále vyvíjet naše vozy tak, aby splňovaly požadavky evropských zákazníků."

Autobus Hyundai Elec City je vybaven 180 kW vysokokapacitním systémem palivových článků na vodík, který se skládá ze dvou sad palivových článků o výkonu 90 kW. Palivové články jsou vybaveny odolnou vodíkovou difúzní vrstvou a elektrolytovou membránou. Maximální výkon 180 kW poskytuje autobusu dostatečný výkon, a to i v kopcovitém terénu. Na střeše je umístěno pět nádrží s celkovou kapacitou 34 kg vodíku, která umožní dojezd vozidla více než 500 km.

Hyundai Motor vystaví v letošním roce autobus Elec City Fuel Cell společně s těžkým nákladním vozidlem XCIENT Fuel Cell 2021 na akci „HyBayern Hydrogen Days 2021“ v německém městě Pfeffenhausen, které se nachází severovýchodně od Mnichova.

Hyundai