Generální ředitel Daimler Truck AG vede sekci ACEA pro užitková vozidla
Evropská asociace výrobců automobilů (ACEA) je sdružení 16 hlavních výrobců automobilů, dodávek, nákladních automobilů a autobusů v EU. Členy za užitkové vozy jsou DAF Trucks, Daimler Trucks, Ford Trucks, IVECO, MAN Truck & Bus, Scania a Volvo Group. Pro rok 2021 je předsedou ACEA CV Martin Daum. Foto ACEA

Martin Daum: Uhlíkově neutrální silniční doprava je hlavním cílem našeho budoucího snažení v ACEA v oblasti nákladních vozidel a autobusů.
Martin Daum: Uhlíkově neutrální silniční doprava je hlavním cílem našeho budoucího snažení v ACEA v oblasti nákladních vozidel a autobusů.
Martin Daum, generální ředitel Daimler Truck AG a člen představenstva Daimler AG,  převzal předsednictví v Radě Asociace evropských výrobců automobilů (ACEA) pro užitkové vozidla (CV). ACEA sdružuje přední evropské výrobce dodávkových a nákladních vozidel a autobusů.

"Klimatická změna je jako nejzákladnější výzva pro lidstvo a globální ekonomiku v našem průmyslu na prvním místě, “uvedl Martin Daum. "Naší hlavní prioritou v letošním roce je spolupráce s politiky na přípravě cesty pro uhlíkově neutrální silniční dopravu. Tento proces musí nabrat další tempo, protože našim zákazníkům trvá přibližně deset let, než kompletně obnoví svůj vozový park. Naším konečným cílem je mít do roku 2050 odvětví silniční nákladní dopravy zcela neutrální z hlediska emisí CO2.“

"Transformace našeho sektoru na uhlíkovou neutralitu bude bezprecedentní, co se týče rychlosti i rozsahu," řekl Daum. „Jsme připraveni spolupracovat se všemi zúčastněnými stranami na jasném plánu na zavedení infrastruktury pro nabíjení a vodíkové palivo vhodné pro nákladní automobily, a politický rámec, díky kterému budou technologie s nulovými emisemi tou nejlepší volbou pro naše zákazníky.“

Představenstvo ACEA CV volí každoročně svého předsedu. Martin Daum převezme otěže od Henrika Henrikssona, generálního ředitele společnosti Scania, který tuto pozici zastával v roce 2020.

Kariéra Martina Dauma v Daimler začala v roce 1987. Po několika manažerských pozicích v oblasti prodeje, marketingu a controllingu - v Německu a Spojených státech - se v roce 2002 stal členem výkonného výboru společnosti Mercedes-Benz Trucks v Evropě. V roce 2009 byl jmenován prezidentem a generálním ředitelem společnosti Daimler Trucks North America a jejích přidružených společností. Od března 2017 je v čele společnosti Daimler Trucks and Buses a je členem představenstva společnosti Daimler AG. V listopadu 2019 se stal předsedou představenstva společnosti Daimler Truck AG.

Evropská asociace výrobců automobilů (ACEA) je sdružení 16 hlavních výrobců automobilů, dodávek, nákladních automobilů a autobusů v EU.
Členy za užitkové vozy jsou DAF Trucks, Daimler Trucks, Ford Trucks, IVECO, MAN Truck & Bus, Scania a Volvo Group.