FlixMobility rozšíří své podnikání v Americe, koupila provozovatele dálkové autobusové dopravy Greyhound
Greyhound v současné době více 1 700 autobusy propojuje přibližně 2 400 destinací po celé Severní Americe a ročně přepraví téměř 16 milionů cestujících. V budoucnu jeho autobusy zřejmě zezelenají. Foto FirstGroup

Majitel FlixBus a FlixTrain ovládl ikonického severoamerického dopravce, který ročně přepraví 16 milionů cestujících na více než 120 dálkových linkách.
Majitel FlixBus a FlixTrain ovládl ikonického severoamerického dopravce, který ročně přepraví 16 milionů cestujících na více než 120 dálkových linkách.
Společnosti  FlixMobility a First Group, britský majitel největšího dopravce v dálkové autobusové dopravě ve Spojených státech, dnes oznámily akvizici Greyhound Lines, Inc. (dále jen „Greyhound“). Nákup znamená pro FlixMobility důležitý krok v expanzi na severoamerickém kontinentu.

Greyhound v současné době spojuje více než 1 700 autobusy přibližně 2 400 destinací po celé Severní Americe a ročně přepraví téměř 16 milionů cestujících. „Greyhound je ikonický byznys, který je díky své jedinečné národní síti spojujícíc komunity po celém kontinentu součástí života v Severní Americe více než jedno století. Jsme hrdí na významný vývoj, který jsme pro obchodní model Greyhound udělali, včetně zavedení expresních tras, cen v reálném čase a management výnosů a nabídky pro zákazníky," uvedl David Martin, výkonný ředitel FirstGroup.

André Schwämmlein, zakladatel a generální ředitel FlixMobility, řekl: „Zákazníci v Severní Americe hledají cenově dostupnou, pohodlnou, chytrou a udržitelnou mobilitu. Dostatečná nabídka přitáhne výrazně více cestujících od soukromých aut ke sdílené meziměstské autobusové dopravě. Společně můžeme tuto poptávku uspokojit. I přesto, že se naše podnikání stále zotavuje z následků pandemie, zopakujeme úspěch, kterého jsme dosáhli již ve 36 zemích.

Podle FlixBus jsou autobusy jako udržitelná a dostupná alternativa nyní důležitější než kdy jindy. Zájem o alternativy k individuální dopravě zvýšily kolísání cen plynu, eskalace cen automobilů a obavy z klimatických změn. Od akvizice Greyhound si slibuje splnit vizi nabízet udržitelné a dostupné cestování pro každého.

Jochen Engert, zakladatel a generální ředitel FlixMobility, uvedl: „Neustálé rozšiřování našich služeb prostřednictvím partnerství a akvizic bylo vždy nedílnou součástí naší růstové strategie pro budování naší přítomnosti na světovém trhu. Akvizice společnosti Greyhound je v USA velkým krokem vpřed. Týmy FlixBus a Greyhound sdílejí společnou vizi zpřístupnit chytrou, dostupnou a udržitelnou mobilitu všem."

Skupina FirstGroup získá za prodej Greyhoundu 172 milionů USD, z toho 140 milionů ihned a 32 milionů ve splátkách po dobu osmnácti měsíců.