Den Karos v Praze
Muzeum MHD ve Střešovicích je připraveno. Foto Muzeum MHD Praha

Od 9 hodin je vystaveno osm zástupců řady městských autobusů z Vysokého Mýta v Muzeu MHD. Odpoledne pojedou Prahou, proti původnímu plánu přes Strahov.
Od 9 hodin je vystaveno osm zástupců řady městských autobusů z Vysokého Mýta v Muzeu MHD. Odpoledne pojedou Prahou, proti původnímu plánu přes Strahov.
Centrem města pojede v sobotu 26. června autobusový průvod legendárních vozů z Vysokého Mýta, program bude také v Muzeu MHD a na Výstavišti v Holešovicích.

Místenky do vozidel se kupovaly v předstihu a jsou už vyprodané. Vyfotit si je ale mohou všichni. Nepojedou však přes Hradčanské náměstí, ale přes Strahov, kde proběhne i společné focení. Dopravní podnik změnil trasu z důvodu většího prostoru, obratiště autobusů je zde pro potřeby velkého množství fanoušků mnohem výhodnější. Zároveň je to místo, kam na každou spartakiádu mířily desítky těchto autobusů a každých 10 vteřin odtud odvážely a přivážely spartakiádníky.

Speciálního průvodu karos centrem Prahy se zúčastní celkem 8 zástupců vývojové řady městských autobusů vyráběných ve Vysokém Mýtě.

Průvod autobusů vyjede ve 14.20 hodin od Muzea MHD ve vozovně Střešovice (vozidla na nádvoří Muzea MHD budou pro veřejnost vystavena od 9.00 do 13.30 hodin) přes Patočkovu ulici a Brusnici, po Jelení a Keplerově ulici, přes Pohořelec na Strahov, kde proběhne společné focení všech 8 vozidel.

V 15.00 hodin se průvod rozjede směrem do Bělohorské ulice, přes Pohořelec, Keplerovu a Jelení ulici, Mariánské hradby, Chotkovou ulicí na Klárov, po Nábřeží Edvarda Beneše, přes Čechův most, náměstí Curieových, ulicí 17. listopadu, náměstí Jana Palacha, Mánesův most opět na Klárov, po Nábřeží Edvarda Beneše, Nábřeží kapitána Jaroše a ulicí Dukelských hrdinů na Výstaviště v Holešovicích, kam by měl dorazit zhruba v 15:30.

Pro ty fanoušky, na které se nedostane ve speciálním průvodu autobusů ze Střešovic přes Hradčanské náměstí, připravil DPP okružní jízdy jednotlivými typy vozů z Výstaviště po trase U Výstaviště – Bubenská – Hlávkův most – Klimentská – Holbova – Nábřeží Ludvíka Svobody – Nové Mlýny – Lannova – Štefánikův most – Nábřeží kapitána Jaroše – Dukelských hrdinů a zpět na Výstaviště. Doba jízdy je cca 20 minut, kapacita 25 osob na vozidlo. Cena jedné jízdy je 50 Kč, děti do 10 let mají přepravu zdarma. Jízdenky si zájemci budou moci zakoupit přímo na akci ve stanu Infocentra DPP. K dispozici bude opět 8 autobusů, pouze Karosu ŠM 11, která bude na Výstavišti sloužit jako fotokoutek, nahradí nejnovější pokračovatel generace karos, autobus Iveco Crossway LE City, který speciálně na tuto akce zapůjčil výrobce (společnost Iveco Czech Republic z Vysokého Mýta).

Plánované odjezdy okružních jízd z Výstaviště:

16:30 muzejní Karosa B 731 (ev. číslo 3709)
17:00 Irisbus Citelis 18M (ev. číslo 6599)
17:30 Iveco Crossway LE City
18:00 retrobus Irisbus Citelis 12M (ev. číslo 3510)
18:30 muzejní Škoda 706 RO (ev. číslo 206)
19:00 Karosa B 951 (ev. č 4998)
19:30 muzejní Renault Citybus 12M (ev. číslo 3251)
20:00 Karosa B 961 (ev. číslo 6379)

Kromě okružních jízd bude na dni s karosami pro rodiče a děti připraven trenažer DPP, na kterém si mohou vyzkoušet ovládání městského autobusu typu Citybus, workshop s papírovými vystřihovacími modely karos, dále závody modelů karos na vysílačku, skákací hrad, občerstvení, stánek Infocentra DPP, ve kterém si budou moci zakoupit nejnovější publikaci o historii karos v DPP a další propagační předměty. Na akci nebude chybět ani náborový stánek DPP pro všechny, kteří uvažují o povolání řidiče autobusu MHD.

Ve 20:30 začne beseda o zajímavostech karos, zkušenostech s údržbou i jízdními vlastnostmi, vzpomínkách a zážitcích, které se zúčastní pamětníci z DPP, a také zaměstnanci společnosti Iveco Czech Republic z Vysokého Mýta.  Vzpomínat se bude na autobusy Karosa řady B 700 a B 900, které se nesmazatelným způsobem zapsaly do dějin DPP. Cestujícím zákazníkům hlavního města sloužily bezmála 40 let a při započtení všech jejich vysokomýtských předchůdců dokonce více než 70 let.

Program dne s karosami v Praze vyvrcholí ve 21:45 promítáním krátkých filmů o karosách z archivu výrobce, dále dokumentu Zelená pro Strahov z roku 1985 a nakonec filmu Florenc 13.30, čímž odstartuje letošní, již 14. ročníku Kinobusu. Vstup na akci je zdarma.

Do historie se můžeme vrátit i pod zemí. Mezi Smíchovem a Florencí se bude prohánět původní souprava metra 81-71 přezdívaná Černá huba. Částečně tak i oslaví 35 let metra B, které žlutá linka měla slavit loni na podzim, ale bohužel to neumožnila epidemiologická situace.

Na povrchu vyrazí na okružní jízdy jak v sobotu tak v neděli historická tramvajová souprava, mimořádně se ven z Muzeum MHD Praha  podívá i otevřený vlečný vůz z roku 1896. Polovina cesty proběhne v historickém voze Ringhoffer a druhá polovina pak v otevřeném voze. Jízdy se uskuteční v 10.00 hodin a ve 13.05 hodin. Jízdenky jsou vyprodané, soupravu si však můžete prohlédnout na trase Vozovna Střešovice – Hradčanská – Strossmayerovo náměstí – Čechův most – Pražský hrad – Pohořelec – Myslbekova – Vozovna Střešovice.



Den Karos v Praze
Den Karos v Praze. Foto Muzeum MHD