ČSAD Havířov slavnostně převzalo do užívání čtyři nízkopodlažní vozidla CNG.
Slavnostní předávání čtyř plynových autobusů Citelis CNG do rukou ČSAD Havířov a s ním spojená prezentace Karosy Vysoké Mýto na téma nových ekologických autobusů Irisbusu přivedla v úterý 14.2.2006 do Havířova zástupce dopravců z Česka, Slovenska a Polska

Největší domácí výrobce autobusů Karosa z Vysokého Mýta poprvé prodal plynové autobusy na český trh. Fotografie z předání.
Největší domácí výrobce autobusů Karosa z Vysokého Mýta poprvé prodal plynové autobusy na český trh. Fotografie z předání.
(čtk) První čtyři nízkopodlažní vozidla poháněná stlačeným zemním plynem vyrobil pro společnost ČSAD Havířov. Ta autobusy nakoupila koncem minulého roku a 14.2. je slavnostně převzala do užívání. V Evropě přitom Karosa prodá ročně 300 až 500 plynových autobusů.

"Zatím jsme plynové autobusy neprodali do Polska ani na Slovensko, takže je to vlastně první zakázka ve východní Evropě," řekl obchodní ředitel Karosy Petr Rusek. Podle něj směřují autobusy s pohonem na zemní plyn zatím hlavně do západní Evropy. Nákup plynových autobusů je v Česku dotován, loni činila dotace na pořízení jednoho takového vozidla 700.000 korun.

V letošním roce plánuje Karosa desetiprocentní meziroční nárůst produkce, takže ve Vysokém Mýtě chce vyrobit více než 2000 plynových i naftových autobusů. Z toho objemu předpokládá, že dodá na trhy východní Evropy 15 až 20 plynových autobusů. Karosa prodala do Havířova autobusy, které vyvinula jako plynové teprve loni, uvedl Rusek. Do té doby firma nabízela autobusy, které byly pouze uzpůsobeny k pohonu zemním plynem.

V ČR jezdí kromě Havířova autobusy poháněné zemním plynem například na Ústecku nebo v Prostějově. Jeden nový plynový autobus včetně odbavovacího systému stojí asi 6,5 milionů korun.

V ČR kromě Karosy vyrábí plynové autobusy ještě pražská firma Ekobus, vyrábět a zkoušet plynové autobusy začala i společnost Tedom z Třebíče.

ČSAD Havířov slavnostně převzalo do užívání čtyři nízkopodlažní vozidla CNG.
Slavnostního předání prvních čtyř autobusů Citelis CNG ve střední a východní Evropě se zúčastnili (zleva): Svatopluk Novák, náměstek primátorky Havířova pro sociální rozvoj, Petr Rusek, obchodní ředitel Karosy Vysoké Mýto, Martin Balšán, náměstek primátorky Havířova pro ekonomiku a správu majetku a Zdeněk Danhoffer, generální ředitel ČSAD Havířov.