Chytrá města 2021

Do letošního V. ročníku soutěže SMART CITY se mohou zapojit kromě měst, obcí a regionů také dodavatelé chytrých řešení, ať již v podobě projektu, modelu nebo vize.
Do letošního V. ročníku soutěže SMART CITY se mohou zapojit kromě měst, obcí a regionů také dodavatelé chytrých řešení, ať již v podobě projektu, modelu nebo vize.
Od 7. dubna se otevřen další ročních soutěže CHYTRÁ MĚSTA. Soutěží prošlo za dobu jejího pořádání více než 500 projektů.

Novinkou letošního ročníku soutěže je Smart City Hub, který sdružuje veškeré přihlášené projekty za všechny ročníky trvání soutěže a umožní tak jednodušší a efektivnější sdílení dobré praxe prostřednictvím projektů a řešení, jež procházejí již pátým rokem certifikační platformou soutěže CHYTRÁ MĚSTA.

Členové Odborné poroty V. ročníku soutěže budou klást důraz především na soulad s principy a pilíři Smart Cities v souvislosti s Metodikou Konceptu inteligentních měst Ministerstva pro místní rozvoj ČR. Pilíři hodnocení budou opět kritéria proveditelnosti, udržitelnosti, prokázané úspory, otevřenosti dat a zapojení veřejnosti. Mezi jiným budou členové Odborné poroty posuzovat každé přihlášené řešení z pohledu organizačního, provozního, finančního a institucionálního. Důležité bude také to, zda přihlášené řešení bylo úspěšně realizováno a nevykazuje dlouhodobě odchylky od plánovaných parametrů, přispívá svou podstatou ke stabilitě místní ekonomiky, hlásí se k enviromentálním principům a podporuje využití řešení širokou veřejností či vykazuje dosažení konkrétní či očekávané úspory, ať již z pohledu energetického, ekonomického nebo optimalizace procesů či zda řešení je přístupné občanům a zda také podporuje sdílení a otevřenost dat a představuje inovaci v dané oblasti.

Princip soutěže je takový, že po jejím vyhlášení jsou přihlašovány třetími osobami projekty v několika kategoriích. Vyhlašované kategorie sledují dlouhodobé trendy a strategie v České republice (kategorie MODEL), proaktivní vliv osobností na prostředí SMART CITY nebo REGION (kategorie OSOBNOST), konkrétní přístupy (kategorie PROJEKT) pro Chytrou obec, Chytré město, Chytrý region a plánovaný projektový rozvoj SMART CITY/REGION (kategorie VIZE/IDEA). Současně jsou přihlášené projekty rozděleny dále do kategorií podle velikosti sídla implementace, čímž poskytují příležitost prezentovat vedle „velkých“ řešení také řešení, která mají vliv na život občanů v malých či menších sídlech.

Přihlášky svých smart řešení mohou podávat obce, města, kraje a dodavatelé na webu SOUTĚŽ CHYTRÁ MĚSTA