Cestující mohou v Praze opět využívat vestibul metra Na Knížecí
Nově rekonstruovaný vestibul stanice metra B Anděl - Na Knížecí. Foto PID

Vstup do frekventované stanice metra Anděl získal rekonstrukcí moderní vzhled, podoba je stejná jako Moskevská při otevření v roce 1985.
Reklama
Vstup do frekventované stanice metra Anděl získal rekonstrukcí moderní vzhled, podoba je stejná jako Moskevská při otevření v roce 1985.
Po necelých 11 měsících stavebních prací Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) otevřel ve středu 29. září ve stanici metra Anděl kompletně zmodernizovaný vestibul Na Knížecí. Modernizaci realizovaly společnosti HOCHTIEF CZ a Syner. Celkové stavební náklady jsou 259 milionů Kč, třetinu z nich pokryjí dotace EU z fondu Operační program Praha – pól růstu ČR.

DPP v rámci této investiční akce zmodernizoval nejen celý veřejný prostor vestibulu včetně eskalátorů či výstupů do uliční úrovně, ale především odstranil průsaky do stanice a zrekonstruoval také neveřejné a technické prostory v této části stanice. Modernizací prošel samotný eskalátorový tunel, napínací komora a strojovna eskalátoru, nákladní výtah, sdělovací technika, vytápění, vodovodní rozvody nebo přístřešky výstupů. V celém vestibulu Na Knížecí jsou repasované nerezové obklady, nové podhledy z destiček METRO II ve stejném rastru jako původní, dále nové rozvody, elektroinstalace, vzduchotechnika, protipožární dveře, u výstupů odvodňovací žlábky i majáčky pro slabozraké. Vestibul dostal také nové, energeticky úspornější LED osvětlení, jehož liniové uspořádání nyní více odpovídá původnímu architektonickému návrhu stanice. Současně s modernizací DPP vybudoval i nové místnosti, jako např. rozvodnu osvětlení či sklad náhradních dílů pro eskalátory. Všechny vyčištěné kamenné obklady a dlažba vestibulu získaly speciální antigraffiti nátěr.

Původní eskalátory sovětské výroby byly vyměněny za moderní značky ThyssenKrupp s dopravním zdvihem 30 680 mm, sklonem 30° a dopravní rychlostí 0,75 m/s. Původní obkladové plechy prošly repasací.

Rekonstrukce vestibulu Anděl/Na Knížecí je významná mimo jiné také tím, že jsme do ní zapojili i paní architektku metra Annu Švarc, se kterou jsme se mu snažili vrátit jeho původní podobu, jako když se otevíral. Mysleli jsme na osvětlení, barvy i rozdělení prostoru, aby byl vestibul prostorný a vzdušný. V jeho čele jsme obnovili i skleněnou vitrínu, kde budou k vidění výstavy a další umění. Po necelých 11 měsících znovu funguje důležitý přestupní uzel a v rekonstrukcích stanic metra budeme nadále pokračovat.  Před měsícem jsme začali pracovat ve stanici Jiřího z Poděbrad, do konce roku bychom chtěli zahájit rekonstrukci stropní desky včetně modernizace vestibulu stanice Florenc. V plánu je Flora a Českomoravská. Abychom každou stanici zvládli modernizovat minimálně jednou za 30 let, musíme zahájit práce minimálně na dvou každý rok,“ řekl Adam Scheinherr, náměstek primátora pro oblast dopravy a předseda dozorčí rady DPP.

V metru je ze 61 stanic a 76 vestibulů, zatím modernizovaných pouze 14 stanic a 18 vestibulů. DPP připravuje projekty na modernizaci dalších stanic, v současnosti např. Flora nebo Českomoravská. Před měsícem začaly práce ve stanici Jiřího z Poděbrad, do konce roku je na řadě  vestibul stanice Florenc.


Cestující mohou v Praze opět využívat vestibul metra Na Knížecí
Záměrem bylo zachovat původní ráz stanice Moskevská otevřené v roce 1985. Foto PID
Cestující mohou v Praze opět využívat vestibul metra Na Knížecí
Vestibul dostal nové podhledy a energeticky úspornější LED osvětlení. Foto PID
Cestující mohou v Praze opět využívat vestibul metra Na Knížecí
Původní eskalátory sovětské výroby byly vyměněny za značku ThyssenKrupp, nové jsou i vstupy do vestibulu. Foto PID