morava24.cz - 23.8.2007 - FRÝDEK-MÍSTEK - Nové autobusové nádraží v lokalitě Na Poříčí je dobudováno. V těchto dnech již probíhají kolaudace objektů stavby, tj. nástupišť, nádražní budovy, ale také kanalizace a přilehlých opravených komunikací. Do konce srpna budou v areálu nádraží ještě rozmístěny lavičky i odpadkové koše a dodány informační tabule se schématem nádraží i směrové šipky s označením 13 nástupišť.

"Cestující jistě ocení také moderní nádražní budovu. Je v ní velká vstupní hala s čekárnou, veřejnými toaletami, prodejnou novin i květin a bufetem. Nad vstupní halou se pak nachází galerie, ve které bude možno zřídit veřejnou internetovou kavárnu," řekl náměstek primátorky Miroslav Dokoupil. Velmi přehledný bude také vnitřní informační systém, zajištěn velkoplošnými LCD televizory. Ty budou napojeny na strukturovanou kabeláž počítačové sítě a bude na nich možno vysílat odjezdy i příjezdy autobusů a další informační pokyny. "Součástí autobusového nádraží je také parkoviště pro osobní vozy s kapacitou 26 míst, z toho jsou dvě určena pro ZTP," dodal náměstek Dokoupil.

Přístup na autobusové nádraží pro pěší je zajištěn z frýdecké i místecké části. Pro příchod z Frýdku poslouží podchod z vlakového nádraží, další možností je využít trasu po ul. Těšínská kolem magistrátu, pokračovat po komunikaci pro pěší pod estakádou, přes přejezd a dále opět pod estakádou až na chodník na ul. Na Poříčí. Příchod z místecké části je možný z chodníku na ul. Hlavní, nebo přes sady B. Smetany a následně po lávce pro pěší přes řeku Ostravici.

Celkové náklady na vybudování nového autobusového nádraží jsou vyčísleny na téměř 61 miliónů korun. "Město je hradilo jak z vlastních zdrojů, tak i z dotace EU, která činí cca 24 a půl mil. korun. Další prostředky získá město z pronájmu nádraží, tedy od společnosti ČSAD a.s.," dodal náměstek Dokoupil.

Termín zprovoznění autobusového nádraží je plně v kompetenci budoucího nájemce a krajského úřadu, který vydává licence pro provozování jednotlivých linek. Předání stavby do nájmu je plánováno na příští měsíc.

Na místě původního autobusového nádraží v Místku zůstanou zachovány zastávky MHD a zřejmě také zastávky některých meziměstských linek. Na zbytku uvolněné plochy bude vybudováno parkoviště.
Najdete včetně obrázků na http://morava24.cz/aktualne/vypis.aspx?ID_clanku=12434