Bratislavské vozy MHD poskytnou o víkendu zázemí pro plošné testování obyvatel
Pro víkendové testování budou připraveny i nové kloubové autobusy Solaris Urbino. Foto DPB

Díky padesáti autobusům, trolejbusům i dvěma tramvajím vzniknou mobilní místa po celém městě a přispějí k testování co největšího počtu obyvatel hlavního města Slovenska.
Díky padesáti autobusům, trolejbusům i dvěma tramvajím vzniknou mobilní místa po celém městě a přispějí k testování co největšího počtu obyvatel hlavního města Slovenska.
"Máme společný cíl - testujeme Bratislavu", uvádí Dopravní podnik Bratislava (DPB). Na celoplošné testování v hlavním městě Slovenska poskytne 50 vozidel městské hromadné dopravy. Během víkendu 23. - 24. ledna se lidé mohou otestovat v nových mobilních odběrových místech (MOM), které vzniknou díky autobusům, trolejbusům a tramvajím. Celý průběh celoplošného testování zastřešuje Magistrát Hlavního města ve spolupráci s městskými částmi.

Z 50 vozidel bratislavské MHD bude převážná většina kloubových autobusů. Po dvanácti jich bude v největších městských částech - v Ružinově a v Petržalce. Až 8 kloubových autobusů bude sloužit jako odběrová místa na letišti Milana Rastislava Štefánika.

DPB poskytne na testování i 4 trolejbusy a 2 tramvaje, které budou přistaveny u historické budovy SND. "S poměrně velkým počtem vozidel chceme pomoci k bezproblémovému průběhu testování v hlavním městě. Věřím, že i díky naší podpoře a našim vozidlům, které vytvoří zázemí pro MOM, bude čekací doba na test co nejkratší," řekl předseda představenstva DPB Martin Rybanský.

Interiér vozidel bude sloužit výlučně testovacímu týmu, veřejnost absolvuje testy zvenku vozů. Jedny dveře budou pro administrativu a u dalších proběhne odběr. Výsledek se lidé dozví prostřednictvím SMS zpráv nebo e-mailem. 

Zaměstnanci DPB budou vybavovat vozidla potřebným materiál od pátečního večera. V terénu bude během víkendu také autobus s "Covid busters", kteří budou zajišťovat dezinfekci vozidel a dalších potřebných zařízení. Autobusy, trolejbusy i tramvaje se ještě v neděli večer vrátí do vozoven, kde budou v nočních hodinách důsledně vydezinfikovány a připraveny na ranní provoz.