Amsterdam investuje do veřejné dopravy 235 milionů Eur

Velká část z "koronavirového balíčku" půjde na přechod na bezemisní dopravu, která má být v plném rozsahu zavedena v roce 2030.
Velká část z "koronavirového balíčku" půjde na přechod na bezemisní dopravu, která má být v plném rozsahu zavedena v roce 2030.
Vervoerregio Amsterdam (Regionální rada pro dopravu v Amsterdamu) oznámila na konci září mimořádnou dotaci do veřejné dopravy. Koronavirovou krizi považuje za příležitost k přijetí potřebných změn pro budoucnost mobility.

Takzvaný „koronový balíček“ ve výši 235 mil. Eur se skládá z 30 milionů Eur na investice do infrastruktury (pro rok 2021) a 205 milionů Eur na udržitelnost a další opatření k udržení cestujících v hromadné dopravě (2021 a dále). Velká část  půjde na přechod k autobusové dopravě zcela bez emisí, do nákupu autobusů i vybudování infrastruktury. Prostředky jsou navíc k pravidelné investici do mobility ve výši přibližně 130 milionů Eur ročně. Více než 6,4 miliardy korun mají v regionu pomoci k transformaci mobility, opětnému zatraktivnění veřejné dopravy a stimulaci ekonomiky.

Nizozemská veřejné doprava má být do roku  2030 zcela bez emisí, dílčí cíl je v roce 2025, kdy má být v provozu 95% zelených vozidel. V současné době v amsterdamském regionu přibližně 20 % veřejné dopravy běží na zelenou elektřinu nebo vodík.