Aarhus rozšiřuje flotilu elektrických autobusů
29 autobusů Volvo 7900 Electric v kloubové verzi v dánském Aarhusu provozuje společnost Aarbus. Autobusy jsou nabíjeny přes CCS v jednom z dep AarBus. Foto Aarbus

S 29 novými kloubovými Volvo 7900 Electric dánský Aarhus elektrifikuje flotilu městských autobusů.
S 29 novými kloubovými Volvo 7900 Electric dánský Aarhus elektrifikuje flotilu městských autobusů.
Aarhus, druhé největší město v Dánsku, patří k městům, které zavádí elektrické autobusy ve větším měřítku. Jeho cesta k elektromobilitě začala v roce 2019 čtyřmi autobusy Volvo 7900 Electric. Investice se osvědčila a nyní město ve spolupráci s Volvo Buses svoji flotilu rozšířilo o nových 29 kloubových ebusů Volvo. Do roku 2027 plánuje Aarhus mít všechny městské autobusy CO2 neutrální. Ročně by měly uspořit přibližně 2 200 tun C02.

Zájem o elektrickou veřejnou dopravu roste v Evropě i dalších částech světa. Vloni Volvo Buses získala několik velkých objednávek a dodala kompletní systémy elektromobility a elektrické autobusy do norských měst Bodö a Drammen, švédského Göteborgu a Malmö, do Stuttgartu a Lucemburku. "Vidíme zvýšený zájem o elektromobilitu ve městech po celé Evropě i v jiných částech světa. Jsme hrdí na to, že jsme preferovaným partnerem, a můžeme nabídnout kompletní systémy elektromobility pro malá i velká města. Každé město je jedinečné a pro vytvoření optimálního systému je zásadní, aby bylo vše správně navrženo pro konkrétní místní podmínky a potřeby. Naše analýza na začátku, včetně simulace tras, hraje důležitou roli v našem obchodním modelu,“ říká Ulf Magnusson, SVP Europe ve Volvo Buses.

Nová článková Volvo 7900 Electric v Aarhusu bude provozovat autobusový dopravce AarBus na linkách s velkým počtem cestujících. Autobusy budou nabíjeny v noci přes CCS i průběžně během dne v přestávkách. Volvo 7900 Electric má délku 18,6 metrů, je nízkopodlažní a přepraví až 120 cestujících.