100 elektrických autobusů do Turína dodá BYD
Vizualizace nového elektrického autobusu BYD s výrazným žluto-modrým designem GTT. Foto GTT

Do výběrového řízení na elektrické autobusy do italského Turína se přihlásily jen čínský Yutong a BYD. Po vyřazení nabídky prvního Yutong dodá stovku e-busů BYD.
Do výběrového řízení na elektrické autobusy do italského Turína se přihlásily jen čínský Yutong a BYD. Po vyřazení nabídky prvního Yutong dodá stovku e-busů BYD.
Po tendru vypsaném na začátku roku 2020 vstoupí do provozu v ulicích italského Turína 100 e-busů BYD. Zadání zakázky prošlo složitým procesem. Přijaty byly dvě nabídky, od Yutong a BYD. Yutong se svým partnerem Ares se umístily na prvním místě, ale nabídka byla vyřazena z důvodu nepředložení některých prohlášení. Ares se odvolal ke Krajském správním soudu, který 21. prosince 2020 potvrdil správnost a legitimitu rozhodnutí GTT o jeho vyloučení. Dopravní společnost GTT následně uzavřela smlouvu s BYD a objednala prvních 50 vozidel.

První autobusy mají přijet už letos v dubnu. V centru Piemontu a v dalších městech regionu na severozápadě Itálie značku BYD již znají. Vozidla budou standardně 12 metrové bateriové elektrické autobusy vybavené pro noční nabíjení.

Celková hodnota rámcové dohody je 72 milionů Eur. Za autobusy 48 milionů, 11 milionů na 10 letý full servis a dalších 13 milionů Eur je vázáno na výměnu baterií za cenu 130 tisíc Eur za každý kus. Životnost baterie by neměla být kratší než 400 000 km, což odpovídá při průměrné ujeté vzdálenosti 50 tisíc kilometrů ročně  8 letům.

S příchodem první dodávky 50 elektrických autobusů bude flotila autobusů GTT zahrnovat 100 elektrických vozidel, 250 na zemní plyn a téměř 300 autobusů s nejnovějšími tradičními motory nejnovější generace (EEV a Euro VI). Pokud vezmeme v úvahu také více než 200 tramvají a linku metra, celkově bude 40% najetých kilometrů za jeden rok zcela elektrických, což je nejen v Itálii vynikající," uvádí GTT.