Bude moci putovní zájezd trvat déle než 11 dní vzhledem k novým pravidlům pro odpočinek řidičů ?
Bude moci putovní zájezd trvat déle než 11 dní vzhledem k novým pravidlům pro odpočinek řidičů ?
Čtenář, provozovatel cestovní kanceláře, nám napsal jako reakci na Srovnání současných podmínek pro řidiče s připravovanými v rámci EU. (V materiálu je proklik na plné znění.) :
" ...prostudoval jsem si Vaše leporelo týkající se změn AETRu. Pokud jsem tomu dobře porozuměl, nemůže putovní zájezd trvat déle než (14*24 - 69) hod., tedy asi 11 dní. Trval-li by déle, musel bych (třeba ve Španělsku) vyměnit osádku, nebo by klienti "museli čekat" v hotelu, až řidiči splní to, co je předepsáno, tedy min. 69 hodin bez jakéhokoli pohybu busu. Pochopil jsem ty předpisy dobře? .... "

Odpovídá Jiří Novotný CDV. Děkujeme.
  1. To leporelo je informace o změně nařízení ES, ke kterému dojde v plném rozsahu od 11.dubna 2007. (tedy nikoliv AETRu)
  2. Podle čl.10 nařízení 561/2006/ES odstavce 4 "dopravci, zasilatelé, speditéři, organizátoři turistických zajezdů, hlavní dodavatelé a agentury zprostředkovávající zaměstnání řidičům zajisíi, aby byly smluvně dohodnuté přepravní plány v souladu s tímto nařízením".
  3. Článek 8 odstavec 6 jasně stanoví požadavek pro týdenní odpočinek. Z něho také vyplývá, že nové nařízení zrušilo možnost, kterou dávalo nařízení 3820/85/EHS v čl.8 odstavec 5 u mezinárodní přepravy cestujících jinou než linkovou dopravou (čerpání týdenního odpočinku až po 12 dnech).
  4. Z dotazu je zřejmé nepochopení poskytnuté informace, která měla sloužit k upozornění na připravované změny (kterých je více), které si vyžadují důkladné seznámení se všech subjektů uvedených v čl.10 odst.4 s tímto nařízením tak, aby ho od 11.4.2007 dodržovaly. Narizeni (v cestine) je dostupne na internetu na strankach EU, tak take je ho mozne poridit v SEVTu.