Ze světa užitkových  speciálů: Iveco dodá speciální vozidla francouzské armádě

Vojenské trucky s motory Cursor 8x8 vyrobí společnost Astra, dodavatelem nástaveb a výstroje je Soframe.
Vojenské trucky s motory Cursor 8x8 vyrobí společnost Astra, dodavatelem nástaveb a výstroje je Soframe.
Společnost Iveco dostala od francouzské armády velkou objednávku na čtyřnápravové multifunkční nákladní automobily. Kontrakt v první fázi zahrnuje nákup 200 vozidel za 160 milionů eur a opci na postupné dodávky až do 2400 kusů v celkové hodnotě okolo 800 milionů eur.

Vysoce mobilní vojenské trucky 8x8 vyrobí společnost Astra (která je součástí divize Iveco Defence Vehicles), specialista na taktická vozidla a sklápěče, resp. dampry pro stavební i báňský průmysl. Zakázku pro francouzskou armádu tvoří flexibilní vozidla s velkou nosností s částečně pancéřovanou kabinou a rozličnými vyměnitelnými nástavbami, ale i tahače na převoz vojenské techniky a těžkotonážní jeřáby. Dohodnuta je i údržba a dodávání náhradních dílů.

Nástavby a výstroj se budou vyrábět a montovat ve Francii – dodavatelem je Soframe (člen Alsation Lohr Group) specializovaný na vojenský sektor. Specifikace vozidel zahrnuje motory Cursor, které se rovněž produkují ve Francii a celou řadu špičkových komponentů francouzského původu. Kontrakt je výsledkem tendru z roku 2007, který vyhrálo Iveco a Soframe.

TZ Iveco