Ze světa nových technologií : Konvoj SARTRE na zkušebním okruhu Volvo

ve švédském Göteborgu. Konvoj vozidel (platooning) by se nejpozději do deseti let mohl stát novým způsobem cestování po silnicích.
Reklama
ve švédském Göteborgu. Konvoj vozidel (platooning) by se nejpozději do deseti let mohl stát novým způsobem cestování po silnicích.
V rámci projektu SARTRE je konvoj vozidel představován jako řada vozů, ve které je profesionální řidič v prvním vozidle těsně následován několika dalšími vozy. Každý z těchto vozů měří svůj rozestup, rychlost a směr a upravuje je vzhledem k před ním jedoucímu vozidlu. Všechna vozidla jsou zcela oddělena od ostatních a mohou řadu kdykoliv opustit. Nicméně při zařazení do konvoje mohou řidiči odpočívat nebo se věnovat jiným činnostem, zatímco se konvoj pohybuje vpřed ke svému vzdálenému cíli určení. Při provedené zkoušce bylo vedoucí vozidlo sledováno jediným následujícím vozem, který vedoucí vozidlo hladce sledoval po polní cestě. Bylo to poprvé, co vývojové týmy projektu SARTRE, financované EU, vyzkoušely svůj systém mimo prostředí simulátoru.

Tom Robinson, koordinátor projektu SARTRE z britské společnosti Ricardo UK Ltd, řekl. „Konvoj vozidel nabízí možnosti v oblasti zvýšení bezpečnosti silničního provozu, zvýšení využití silničního prostoru a zdokonalení komfortu řidiče při dlouhých cestách i v oblasti snížení spotřeby paliva a díky tomu i snížení emisí CO2. S využitím zkušeností spolupracujících společností dosahuje SARTRE znatelného pokroku na cestě k realizaci bezpečné a efektivní dopravy pomocí technologie silničních vlaků.“

Protože vozidla jedou cestovní rychlostí po dálnici s dodržováním rozestupů jen několika málo metrů, může konvoj vozidel také zabraňovat dopravním zácpám.

Vývoj této technologie už významně pokročil, takže bude pravděpodobně schopna zavedení do výroby už za několik málo let. Tím, co si může vyžádat delší dobu, je její přijetí veřejností a nezbytné zákonné předpisy, protože 25 vlád EU musí přijmout podobné zákony. Společnost Volvo Trucks je do projektu SARTRE zapojena prostřednictvím obchodní jednotky společnosti Volvo Group nazvané Volvo Technology Corporation, která se zabývá vývojem nových technologií a nových konceptů. Vedoucím vozidlem použitým při testech byl nákladní vůz Volvo. „Profesionální a dokonale vyškolený řidič ve vedoucím voze je důležitým faktorem, zajišťujícím bezpečnost v projektu,“ říká Erik Nordin z Volvo Technology. Navíc je profesionální řidič nákladního vozu Volvo podporován nejmodernějšími bezpečnostními technologiemi, jako jsou alcolock, systém hlídání pozornosti řidiče, systém varování před čelní kolizí a elektronické stabilizační systémy, které zvyšují pozornost řidiče a minimalizují riziko nehody. „Společnost Volvo Technology pracuje také na vývoji a instalaci různých typů podpůrných systémů, které dále zvýší bezpečnost dopravy,“ uzavírá Erik Nordin.

TZ VOLVO 17. ledna 2011

VIDEO