Od 1.9.2004 se do systému veřejné hromadné dopravy vrací tzv. "žákovské jízdné". Co opětovné zavedení zlevněného žákovského jízdného
Od 1.9.2004 se do systému veřejné hromadné dopravy vrací tzv. "žákovské jízdné". Co opětovné zavedení zlevněného žákovského jízdného
Princip prodeje průkazek a výše slevy řeší Přepravní a tarifní věstník č.23-24. Cenu za ověření stanoví dopravce a zveřejní příslušným způsobem. Dá se očekávat z praktických důvodů, že se autobusoví přepravci přizpůsobí ceně stanovené na začátku srpna Českými drahami, a to 1 Kč při vydání tiskopisu pro potvrzení ve škole a následně 40 Kč při vyhotovení. Stejná cena u všech dopravců je rozumná a je s podivem, že nebyla stanovena legislativně "shora".

Z materiálu ČD jsme vybrali (BUS Portal děkuje oddělení osobní přepravy PLZEŇ za poskytnuté informace):
Z ceníku 9b (ceník smluvních poplatků)
  • Položka č.8: Průkaz na žákovské jízdné 1,- čl. 80 TR 10
  • Položka č.16 Poplatek za ověření průkazů na zvláštní jízdné 40,- čl. 74, 80 a 81 TR 10
Zvláštní jízdné pro žáky
  • Nárok na zvláštní jízdné mají žáci a studenti všech škol (dále jen "žáci") do 26 let, kteří plní povinnou školní docházku nebo se soustavně připravují na budoucí povolání ve střední, vyšší odborné, vysoké nebo speciální škole v denní nebo prezenční formě studia. Nárok na zvláštní jízdné se přiznává k dojíždění ze stanice místně nebo časově nejbližší místu bydliště do stanice místně nebo časově nejbližší sídlu školy (přes stanici, kterou žák určí při zakupování jízdenky) k účasti na školním vyučování nebo místu konání praktického vyučování, praktické přípravy či praktické výuky a praxe (dále jen "praktického vyučování").
  • Pro žáky do 15 let (do dne, který předchází dni 15. narozenin) platí zvláštní jízdné ve 2. vozové třídě, uvedené v ceníku 4C, pro žáky a studenty ve věku 15 - 26 let (do dne, který předchází dni 26. narozenin) platí zvláštní jízdné ve 2. vozové třídě, uvedené v ceníku 4D.
  • Zvláštní jízdné se za výše uvedených podmínek poskytuje od 1.9.2004 v období školního (akademického) roku vyznačeného školou na průkazu, s výjimkou měsíců červenec a srpen, při denním dojíždění pak pouze v pracovních dnech. 80. Nárok na zvláštní jízdné se prokazuje "Průkazem na žákovské jízdné", které ověřují ČD i ostatní železniční a autobusoví dopravci. Průkaz musí obsahovat:
    1. vyplní žák: jméno, příjmení, datum narození, místo bydliště (z) místo školy (do) a na určené místo přilepí fotografii;
    2. vyplní škola na lícové straně: vyškrtne křížem symbol "pracovní dny" pokud žák nedojíždí denně na školní nebo praktické vyučování, na rubové straně: název a místo sídla školy nebo místo konání praktického vyučování, údaj o trvání školního roku (včetně případného vyznačení dnů v týdnu kdy probíhá výuka, pokud neprobíhá denně), razítko školy a podpis;
    3. doplní dopravce (při současném ověření jména, příjmení a data narození) na lícové straně: platnost průkazu, speciální hologram určený na tyto průkazy, staniční razítko, podpis a samolepící štítek.
    K ověření průkazu je nutno předložit fotografii průkazového provedení o rozměru 35 x 45 mm, která zobrazuje skutečnou současnou podobu žáka, je na lesklém fotografickém papíru a není vystřižena z jiné fotografie. Při ověření průkazu pro žáky mladší 15 let je nutno předložit rodný list, cestovní pas nebo jiný průkaz ověřený ČD; při ověření průkazu pro žáky starší 15 let se předkládá osobní doklad vydaný orgánem státní správy.

    Cena "Průkazu na žákovské jízdné" je uvedena v ceníku 9B.

    Za ověření "Průkazu na žákovské jízdné" účtují ČD poplatek uvedený v ceníku 9B.

  • Dojíždí-li žák za účelem praktického vyučování v rámci předepsaných osnov do jiného místa než je sídlo školy, ověří dopravce další průkaz, ve kterém škola vyznačí a potvrdí období, kdy ho lze použít.
  • Průkaz pro žáky do 15 let lze vystavit maximálně na čtyři po sobě jdoucí školní roky, nejpozději však do dne, který předchází dni 15. narozenin žáka. Po 1.9. lze slevu uplatnit až po potvrzení nového školního roku školou na rubové straně průkazu.
    Průkaz pro žáky ve věku 15 - 26 let lze vystavit maximálně do 30.6. na jeden školní (akademický) rok, nejpozději však do dne, který předchází dni 26. narozenin.