Vývoj nových technologií stojí miliardy. Levnější je šetřit v praxi.

Volvo Trucks: Klíčem ke snížení spotřeby paliva jsou řidiči
Volvo Trucks: Klíčem ke snížení spotřeby paliva jsou řidiči
Společnost Volvo Trucks spouští kampaň, jejímž účelem je zlepšit informovanost o spotřebě pohonných hmot. „Spotřebu pohonných hmot lze výrazně snížit pomocí relativně jednoduchých opatření. Nižší spotřeba pohonných hmot je věc žádaná jak pro naše zákazníky, tak i pro životní prostředí a to je to, co chceme sdělit,“ říká prezident a výkonný ředitel společnosti Staffan Jufors.

Vývoj motoru nové generace, který bude splňovat náročnější požadavky na emise (především emise prachu a oxidů dusíku), stojí miliardy švédských korun. V nejlepším případě se však takto může spotřeba pohonných hmot a emisí CO2 snížit možná o jedno procento. Bylo prokázáno, že relativně jednoduchá opatření jsou mnohem účinnější. Na www.volvotrucks.com/everydropcounts uvádí Volvo příklady jednodušších i náročnějších způsobů, jak dosáhnout snížení spotřeby paliva.

Klíčem ke snížení spotřeby paliva jsou řidiči

Školení řidičů je jedním z nejefektivnějších způsobů snižování spotřeby pohonných hmot. V Evropě již tato školení vedená společností Volvo Trucks absolvovalo 15 000 řidičů. Škála možných opatření zahrnuje významná technická vylepšení, jako jsou hybridní technologie a plynové motory, i různá příslušenství a služby, kam patří například volba vybavení, údržba vozu, systémy plánování provozu a analýza spotřeby pohonných hmot. Správné nastavení geometrie kol a vhodně zvolené pneumatiky mohou snížit spotřebu paliva až o 14%.

Z TZ Volvo Trucks 2. května, 2011

Vývoj nových technologií stojí miliardy. Levnější je šetřit v praxi.
Vladimír Myslík, školitel správné jízdy Volvo Trucks, se věnuje i autobusům. Foto BUSportál