Výroba autobusů v lednu 2022 vzrostla

Lednová produkce osobních automobilů je nejhorší výsledek tohoto měsíce za posledních deset let. Autobusy si naopak o 87 kusů polepšily.
Lednová produkce osobních automobilů je nejhorší výsledek tohoto měsíce za posledních deset let. Autobusy si naopak o 87 kusů polepšily.
Celkově bylo v lednu vyrobeno 92 657 osobních vozidel, tj. meziročně o 11,4 procenta méně. Jedná se o nejhorší lednový výsledek od roku 2010. Na vině je stále nedostatek polovovičových čipů.

Téměř každé desáté auto vyrobené v ČR bylo elektrické. Produkce autobusů a motocyklů meziročně vzrostla.

Za dalším lednovým meziročním poklesem výroby automobilů stojí hned několik faktorů. V úvodu loňského roku se autoprůmysl ještě nepotýkal s výpadky v dodávkách čipů tak silně, jako jsme to zažili v posledním půlroce. Svou roli ale hraje i obměna výrobkového portfolia kolínské Toyoty, která se připravuje na spuštění výroby nového modelu Aygo X,“ komentuje aktuální výsledky Zdeněk Petzl, výkonný ředitel Sdružení automobilového průmyslu. „Ačkoliv je lednová produkce rekordně nízká, věřím, že v průběhu letošního roku se situace bude pomalu stabilizovat a v celoročních číslech se odrazíme ode dna. V tuto chvíli však situace v dodavatelských řetězcích zůstává napjatá. Zvládnout výpadky pracovníků a dodávek dílů či dramatický nárůst cen surovin a energií nadále vyžaduje extrémní úsilí."

Zakázková výroba autobusů vykázala v prvním měsíci roku výrazný růst o 21,2 %. Celkově bylo v Česku vyrobeno 360 autobusů. V závodu IVECO ve Vysokém Mýtě vyrobili 330 autobusů, tj. o 87 ks více než v minulém roce (+ 35,8 %).
Produkce SOR Libchavy meziročně poklesla na celkových 28 autobusů (52 v roce 2021 tj. - 46,2 %). Výrobci ŠKODA Electric a KHMC vykázali výrobu po jednom kusu.