Volvo Trucks testuje nové nákladní vozidlo s nulovými emisemi
Elektrická nákladní vozidla s palivovými články Volvo budou mít provozní dojezd až 1 000 km a dobu doplňování paliva méně než 15 minut. Celková hmotnost může být kolem 65 tun nebo i vyšší a dva palivové články mají kapacitu na výrobu 300 kW elektřiny přímo ve vozidle. Foto Volvo Trucks

Výsledky společného podniku Volvo Group a Daimler Truck AG: palivové články pro bezemisní truck od Volvo. První vozidla jezdí na testovací dráze.
Výsledky společného podniku Volvo Group a Daimler Truck AG: palivové články pro bezemisní truck od Volvo. První vozidla jezdí na testovací dráze.
Volvo Trucks v současnosti již nabízí bateriová elektrická nákladní vozidla a nákladní vozidla, která využívají obnovitelná paliva, jako je bioplyn. V druhé polovině tohoto desetiletí přibude do jejího produktového portfolia třetí CO2 neutrální varianta – elektrická nákladní vozidla s palivovými články poháněná vodíkem.
 
Tuto technologii vyvíjíme již několik let a je skvělé vidět první nákladní vozidla, které úspěšně jezdí na testovací trase. Kombinace elektrického akumulátoru a elektrického pohonu s palivovými články umožní našim zákazníkům zcela eliminovat emise CO2 z jejich nákladních vozidel, bez ohledu na dopravní úkoly,“ říká Roger Alm, prezident společnosti Volvo Trucks.



 
Elektrická nákladní vozidla s palivovými články budou mít provozní dojezd srovnatelný s mnoha dieselovými nákladními vozidly – až 1 000 km – a dobu doplňování paliva méně než 15 minut. Celková hmotnost může být kolem 65 tun nebo i vyšší a dva palivové články mají kapacitu na výrobu 300 kW elektřiny přímo ve vozidle.
 
Zákaznické pilotní projekty začnou za několik let a komercializace je plánována na druhou polovinu tohoto desetiletí.
 
Elektrická nákladní vozidla s palivovými články poháněná vodíkem budou zvláště vhodná pro dlouhé vzdálenosti a těžké a energeticky náročné úkoly. Mohou být také možností v zemích, kde jsou možnosti nabíjení baterií omezené,“ říká Roger Alm.
 
Palivový článek vyrábí svou vlastní elektřinu z vodíku přímo ve vozidle, místo aby byl nabíjen z externího zdroje. Jediným emitovaným vedlejším produktem je vodní pára.
 
Palivové články bude dodávat společnost cellcentric – společný podnik mezi Volvo Group a Daimler Truck AG. Cellcentric postaví jedno z největších evropských zařízení na sériovou výrobu palivových článků, speciálně vyvinutých pro těžká vozidla.
 
Technologie palivových článků je stále v rané fázi vývoje a nová technologie přináší mnoho výhod, ale také před námi stojí některé výzvy. Jednou z nich jsou rozsáhlé dodávky zeleného vodíku, vyráběného pomocí obnovitelných zdrojů energie, jako je vítr, voda a slunce. Další je nedostatečná infrastruktura pro doplňování paliva pro těžká nákladní vozidla, ta musí být teprve vybudována.
 
Očekáváme, že dodávky zeleného vodíku během příštích několika let výrazně vzrostou, protože mnoho průmyslových odvětví bude záviset na snížení CO2. Dekarbonizace dopravy se však nemůžeme dočkat, už teď máme zpoždění. Mým jasným vzkazem všem dopravním společnostem je tedy začít cestu ještě dnes s bateriovou elektřinou, bioplynem a dalšími dostupnými možnostmi. Vozidla s palivovými články pak budou za několik let důležitým doplňkem pro dálkovou a těžší přepravu,“ říká Roger Alm.