Volvo se vrací do BRT v Curitiba
Volvo pro město Curitiba. Foto Volvo

Čtyřicet nových speciálně upravených autobusů, včetně dvoukloubových, dodá opět Volvo Buses do brazilského města se systémem rychlé autobusové dopravy.
Čtyřicet nových speciálně upravených autobusů, včetně dvoukloubových, dodá opět Volvo Buses do brazilského města se systémem rychlé autobusové dopravy.
Volvo Buses je jedním z hlavních dodavatelů vozidel pro dopravní systém v Curitiba. Ještě letos dodá 6 dvoukloubových, 13 kloubových a 21 konvenčních autobusů.

"Jsme zpět a jsme jsme lídry s našimi dvoukloubovými autobusy ve městě i na trhu. Kromě toho dodáváme i další vozidla," uvádí Fabiano Todeschini, prezident společnosti Volvo Buses Latinská Amerika.

Curitiba je považována za průkopníka BRT (Bus Rapid Transit) na světě a Volvo je v něm zapojeno od začátku sedmdesátých let. Město zvolilo koncept, kdy autobusy jezdí v samostatných jízdních pruzích a koridorech. Nástupní plochy zastávek i podlahy vozidel jsou na stejné úrovni, což umožňuje snadné nastupování a vystupování. Pro rychlou a plynulou jízdu probíhá veškerá manipulace s jízdenkami ještě před nástupem do vozidla.

Systém byl spuštěn v 70. letech 20. století a slouží jako inspirace pro řadu dalších metropolitních oblastí, zejména v Latinské Americe. Během posledních desetiletí vedlo několik faktorů, včetně hluboké recese, k pozastavení obnovy flotily, v posledních letech začíná Curitiba do vozidel opět investovat. 

V současné době přepraví systém hromadné dopravy v Curitiba 1,23 milionu cestujících na více než 14 100 cestách denně. Městské autobusy, které jezdí na 254 trasách, ujedou přibližně 273 000 kilometrů.

Nové Volva pro Curitiba jsou dvoukloubové a kloubové B340M a konvenční modely. Dodávají se se speciálními specifikacemi, mezi které patří elektronické kotoučové brzdy a ABS, elektronická regulace zrychlení a automatický vzduchový systém odpružení. "Jsme velmi hrdí na to, že jsme vytvořili první komerčně životaschopný autobus se dvěma klouby, který může být využíván v BRT,  nejprve v Curitibě a později i v dalších metropolitních oblastech," uvádí Fabiano Todeschini.

Autobusy Volvo jsou také připraveny k instalaci systému Automatic Speed Control, který využívá GPS k automatickému omezení rychlosti v kritických oblastech, jako jsou terminály nebo v blízkosti škol a nemocnic. V roce 2018, kdy byla tato nová technologie zavedena, významně přispěla k bezpečnosti silničního provozu, čímž došlo ke snížení počtu kolizí v hlavním městě státu Paraná v jižní Brazílii o 50% ve srovnání v předchozím rokem.

Volvo


Volvo se vrací do BRT v Curitiba
Volvo B340M TX pro Curitiba. Foto BRT Curitiba