Vodíkové technologie z celého světa se představí v Praze

Špičkoví vědci, kteří se zabývají vodíkovými technologiemi, zamíří 23.–25. března do Prahy na Hydrogen Days 2022. Mluvit se bude i o využití vodíku pro dopravu.
Špičkoví vědci, kteří se zabývají vodíkovými technologiemi, zamíří 23.–25. března do Prahy na Hydrogen Days 2022. Mluvit se bude i o využití vodíku pro dopravu.
V České metropoli se uskuteční v březnu již 12. ročník jedinečné evropské odborné konference s názvem Hydrogen Days 2022.

Konference je určena primárně pro odborníky z komerčních, vědeckých, výzkumných a vzdělávacích institucí, působících v oblasti pokročilých vodíkových a souvisejících technologií. Stejně tak však cílí i na investory, podnikatele, zástupce státních institucí či samospráv, zajímající se o vodíkové technologie,“ říká Aleš Doucek, předseda představenstva České vodíkové technologické platformy (HYTEP).

Konference nabídne několik odborných přednáškových tematických okruhů. První z nich bude zaměřen na vývoj a rozvoj vodíkových technologií v energetickém sektoru, tedy například na výrobu a skladování vodíku, kogenerační systémy či palivové články. Druhý okruh bude věnován dopravě – tedy pohonným jednotkám a palivovým článkům coby zdrojům energie pro mobilní aplikace, možnostem využití vodíkového pohonu v osobní, nákladní, lodní či vlakové dopravě, nebo související vodíkové infrastruktuře.

Poslední okruh se pak bude věnovat tzv. cross cutting tématům, mezi která patří například legislativa a bezpečnost, vzdělávání, možnosti národní spolupráce, dekarbonizační potenciál vodíku či obchodní příležitosti.

Dvanáctý ročník mezinárodní vědecké konference Hydrogen Days 2022 v Praze i letos přivítá špičkové světové řečníky, pozvání přijali například profesoři Harry Hooster z The Hydrogen and Fuel Cell Center ZBT, Robert Steinberger-Wilckens z Centra pro výzkum palivových článků a vodíku na University of Birmingham či Thomas von Unwerth z Ústavu pro automobilový výzkum na Technical University Chemnitz.

Každý, kdo v oblasti vodíkových technologií, ať už v České republice nebo v zahraničí něco znamená, by si pražskou konferenci Hydrogen Days 2022 rozhodně neměl nechat ujít. Účastníci konference se dozví nejnovější informace o aplikacích vodíkových technologií, získají informace o možnostech vědecké a komerční spolupráce nebo je první den čeká jedinečný matchmaking,“ zve na akci Elizabeth Tien, projektová manažerka z České vodíkové technologické platformy.

Akce se koná pod záštitou Ministerstva průmyslu a obchodu ČR, Ministerstva životního prostředí ČR, Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy ČR a WOW Prague Convention Bureau.