Ve čtvrtek 22. září nechte auto doma
Autonomní minibus absolvuje testování a na brněnském výstavišti bude v provozu z důvodu bezpečnosti s řidičem. Foto BVV

Evropský týden mobility zakončí 22. září Mezinárodní den bez aut, který má upozornit na jiné alternativní možnosti dopravy, hlavně ty ekologičtější. V některých městech bude MHD zdarma. Na brněnském výstavišti ukáží autonomní minibus.
Reklama
Evropský týden mobility zakončí 22. září Mezinárodní den bez aut, který má upozornit na jiné alternativní možnosti dopravy, hlavně ty ekologičtější. V některých městech bude MHD zdarma. Na brněnském výstavišti ukáží autonomní minibus.
Do projektu Evropský týden mobility jsou zapojeny i letos dopravní podniky. V několika českých městech se mohou lidé seznámit s výhodami městské hromadné dopravy a prohlédnout si nejmodernější autobusy s ekologickým pohonem. Čtyři dopravní podniky svezou cestující v rámci Dne bez aut v MHD zadarmo.

Tématem letošního ročníku je „Lepší dostupnost“, což odkazuje k tomu, že se lidé chtějí opět setkávat bez omezení. Právě i díky veřejné dopravě mohou zůstat ve spojení. Doufáme, že už nikdo nebude strašit veřejnost, že městská hromadná doprava je nebezpečná a lidé by se jí měli vyhýbat. Naopak bychom ji měli vnímat jako jeden z hlavních pilířů udržitelné mobility ve městech,“ uvedl předseda Sdružení dopravních podniků ČR (SDP ČR) Tomáš Pelikán.   

Dopravní podnik města Hradce Králové ve čtvrtek 22. září vystaví na Velkém náměstí parciální trolejbus Škoda 30 Tr – SOR TNB 12 a elektrobus typu SOR NS 12 – ELECTRIC. Hradeckou MHD mohou lidé použít zdarma, a to po předložení řidičského průkazu.  

V tento den se mohou bezplatně přepravovat cestující i v Ústí nad Labem, konkrétně v tarifní zóně 101 Ústí nad Labem v MHD, v zelených autobusech a ve vlacích. Dopravní podnik města Ústí nad Labem tak podpoří omezování městského automobilismu.

Pravidelně se k projektu připojuje také Dopravní podnik měst Liberce a Jablonce nad Nisou (DPMLJ). „V centru Liberce se od nás děti z mateřských a základních škol dozví, jak se správně chovat při cestování MHD. I dospělí si rádi vyzkouší, jaký má řidič výhled z autobusu na přechod pro chodce. Proto tu máme i improvizovanou zastávku a přechod,“ uvedla tisková mluvčí DPMLJ Martina Poršová.

Den bez aut oslaví 22. září bezplatným jízdným také Dopravní společnost Zlín – Otrokovice. Revizoři jízdní doklady kontrolovat nebudou. Úplně zadarmo si tak mohou MHD vyzkoušet i lidé, kteří jsou jinak zvyklí používat při jízdách ve městě osobní automobil.

Pokud lidé nechají auto doma a budou cestovat 22. září s Městským dopravním podnikem Opava, jízdu budou mít rovněž zadarmo. Stačí předložit malý technický průkaz.

Na Výstavišti v Brně probíhá v rámci Evropského týdne mobility od 20. září veletrh a konference URBIS SMART CITY FAIR se zaměřením na Smart city a FUTURE MOBILITY o dopravě a mobilitě budoucnosti. Jednu z konferencí - Současné trendy a výzvy městské inteligentní mobility - připravilo na středu 21. září Sdružení pro dopravní telematiku. Ve středu 21. září se veřejnosti představí také autonomní minibus.

Poslední den – čtvrtek 22. září - je připraven program pro širokou veřejnost, zejména příznivce cyklistiky, ale i zájemce o seznámení s bezemisními a nízkoemisními dopravními prostředky a přepravními systémy pro budoucnost založenými na alternativních pohonech, preferenci hromadné dopravy, sdílení a digitalizaci.



Ve čtvrtek 22. září nechte auto doma
Slovenská firma mobility&innovation production ukázala prototyp prvního slovenského autobusu na vodík. Je vybaven palivovými články a baterii. Na plnou nádrž vodíku má ujet přibližně 350 km a na baterii, kterou lze nabíjet z veřejné sítě 100 kilometrů. Sériová výroba má začít podle poptávky. Je složen z dílů od různých výrobců. Foto JT
Ve čtvrtek 22. září nechte auto doma