VDL získala z Německa novou objednávku na Citea nové generace
Baterie v podlaze, jednodílná kompozitní boční stěna, chytrý energetický management, účinný systém klimatizace a ergonomické prostředí řidiče. 4 délkové varianty a 5 typů. Novou generaci Citea představila VDL Bus & Coach v roce 2021.

Sérií 16 elektrických autobusů Citea LF-122 rozšiřuje VDL svou dlouhodobou spolupráci s KVG Braunschweig z Dolního Saska.
Sérií 16 elektrických autobusů Citea LF-122 rozšiřuje VDL svou dlouhodobou spolupráci s KVG Braunschweig z Dolního Saska.
Na konci minulého měsíce VDL Bus & Coach obdržela z Německa první objednávku na nové Citea od STOAG Stadtwerke Oberhausen. Jako další se pro ně rozhodla Kraftverkehrsgesellschaft mbH Braunschweig (KVG Braunschweig) se sídlem v dolnosaském městě Salzgitter. "S KVG úspěšně spolupracujeme mnoho let, nyní vstupujeme do nové fáze. Prošli jsme vývojem - od Citea LLE k Citea SLF-E a nyní až k naší Citea nové generace,“ říká Boris Höltermann z VDL Bus & Coach Deutschland GmbH. Nové Citea LF-122 získá dopravce v roce 2023.

Elektrické autobusy pro KVG budou vybaveny bateriemi o kapacitě 429 kWh, které umožní ujet na jedno nabití až 300 kilometrů. Vozidla mají také větší kapacitu pro cestující a účinný systém klimatizace s tepelným čerpadlem.

KVG Braunschweig jako regionální dopravce na severu Německa zajišťuje městskou veřejnou dopravu v Salzgitteru, Wolfenbüttelu, Helmstedtu a Bad Harzburgu a okolí. Ročně svými 200 autobusy přepraví asi 13 milionů cestujících. S orientací společnosti na klimaticky šetrnou veřejnou dopravu se zaměřuje na postupnou přeměnu vozového parku autobusů na alternativní pohony, a to zejména na elektromobilitu. „Chceme výrazně snížit naše emise CO2, poslední dieselový autobus musí být zakoupen nejpozději do roku 2030. Budeme tak těžit z vysoké míry inovací výrobců, kteří jsou stejně jako v tomto případě VDL, schopni dodat pro naši rostoucí poptávku vhodné modely," uvedl generální ředitel KVG Braunschweig Axel Gierga.

VDL Bus & Coach představil svou novou elektrickou Citea v roce 2021. Od té doby se prodala v několika zemích a letos bude v provozu v řadě měst a oblastí: Nizozemsko (Eindhoven), Finsko (Kotka a Lahti), Belgie (Flandry), Německo (Oberhausen) a Francie (Bordeaux). V současné době je v provozu více než 1 000 elektrických VDL Citea v 11 zemích dodaných mezi rokem 2015 a prvním čtvrtletím roku 2022. Brzy ujedou 200 milionů elektrických kilometrů.

KVG Braunschweig uvedl na konci března 2022 do provozu ve Wolfenbüttelu první z celkem 16 elektrických Citea SLF-120 s kapacitou baterie 350 kWh a dojezdem až 300 km. E-busy od VDL jsou součástí velké zakázky na celkem 32 vozidel, na které získala KVG finanční prostředky ve výši 65 % pořizovacích nákladů ze spolkové země Dolní Sasko a spolkové vlády.


VDL získala z Německa novou objednávku na Citea nové generace
KVG Braunschweig uvedl na konci března 2022 do provozu ve Wolfenbüttelu první z celkem 16 elektrických Citea SLF-120. Nová Citea má baterie zabudované v podlaze vozu. Foto KVG Braunschweig