VDL Bus & Coach opět vyhrává prestižní Red Dot za design nové Citea

Za vysokou kvalitu designu a excelentní vzhled vybrala porota nejprestižnější soutěže světa v tomto oboru plně elektrický nový autobus Citea od VDL Bus & Coach.

Za vysokou kvalitu designu a excelentní vzhled vybrala porota nejprestižnější soutěže světa v tomto oboru plně elektrický nový autobus Citea od VDL Bus & Coach.

V soutěži Red Dot se udělovaly letošní ceny za design. V kategorii Produktový design získala ocenění nová generace Citea. Elektrické autobusy od společnosti VDL Bus & Coach jsou zcela založeny na elektrickém hnacím ústrojí.

Cenu Red Dot Award uděluje každoročně v několika kategoriích od roku 1955 Design Zentrum Nordrhein Westfalen v německém Essenu. Letos byl registrován rekordní počet přihlášených. Citea zíká Red Dot Award 20. června. „Fakt, že VDL zvítězila v tak silné skupině svědčí o výjimečné kvalitě,“ hodnotí výsledek profesor Dr. Peter Zec, zakladatel a generální ředitel soutěže Red Dot Award. „Hodnocení probíhalo několik dní a produkty z celého světa byly podrobně posouzeny odborníky z hlediska kvality designu a stupně inovace.“

VDL Bus & Coach získala ocenění podruhé ve své historii. V roce 2017 za VDL Citea SLFA Electric. Důležitou roli v designu produktové řady VDL Bus & Coach hraje již mnoho let nizozemská designová agentura Modyn se sídlem v nizozemském Geldermalsenu.

Pod vedením konstrukčního týmu VDL vedla úzká spolupráce opět k úspěchu. „Filozofie designu VDL dělá pro řidiče i cestující jízdu příjemnější,“ vysvětluje Bram Veendrick, design manager ve VDL. „V nové generaci Citea cestující těží z optimálního uspořádání sedadel a pohybu bez překážek, a řidič má k dispozici ergonomickou kabinu. Design vychází z charakteristiky veřejného prostoru, která se odráží v interiéru. Vůz se postaven optimálně pro velmi nízkou spotřebu energie.“

Rik de Reuver, ředitel pro design produktů v Modyn: „Při vývoji nové generace Citea zdůrazňovala VDL od začátku strategický význam designu. To byla výhoda jak při navrhování, tak při spolupráci. Naše společné principy a ambice se v designu vozidla, který je inovativní a dlouhotrvající, odrážejí."

Nová Citea se již prodala v několika zemích a od letošního roku bude v provozu v řadě měst a oblastí: Nizozemsko (Eindhoven), Finsko (Kotka a Lahti), Belgie (všechny Flandry), Německo (Oberhausen) a Francie (Bordeaux). V současné době je v provozu 1 000 elektrických Citea, které VDL dodala mezi rokem 2015 a prvním čtvrtletím 2022 do 11 zemí. Výrobce je na cestě k 200 milionům elektrických kilometrů zkušeností a odborných znalostí v oboru.

Alex de Jong, obchodní manažer veřejné dopravy ve společnosti VDL Bus & Coach: „Vždy bylo zřejmé, že další krok k veřejné autobusové dopravě s nulovými emisemi vyžaduje nové technologie a nový způsob myšlení. Spojily se zkušenosti jak v autobusovém sektoru, tak v e-mobilitě. Pro VDL Bus & Coach je atraktivní designový jazyk důležitým přínosem pro to, aby si více lidí vybralo veřejnou dopravu. Forma a funkčnost Citea, jako je využití světla a barev, musí zajistit, aby se cestující v autobuse cítili pohodlně. Nakonec, my všichni přispíváme k cíli, kterým je město, kde se dá žít, kde budou mít obyvatelé prospěch z menšího množství škodlivých emisí a hluku a čistšího vzduchu.“

Od představení prvního Citea SLF-120 Electric v Ženevě na veletrhu UITP Mobility & City Transport v roce 2013, se VDL Bus & Coach silně zaměřila na elektrickou mobilitu a stala se jedním z předních hráčů v Evropě na poli e-mobility. V roce 2021 představila VDL Bus & Coach novou generaci elektrických Citea.

Baterie v podlaze, jednodílná kompozitní boční stěna, chytrý energetický management, propracovaný systém klimatizace a ergonomické prostředí řidiče. Těmito pěti důležitými inovacemi představuje VDL Bus & Coach novou generaci své produktové řady Citea, která se skládá ze čtyř délkových variant a pěti typů. Podle výrobce se také výrazně zlepšil dojezd: všechna vozidla dokážou za celou dobu používání ujet vzdálenost 500 až 600 kilometrů.

Nová řada Citea s mottem "Zero Compromise" splňuje všechny stávající požadavky trhu pokud jde o udržitelnost, technologii, pohodlí a kapacitu cestujících, ergonomii, dojezd, flexibilitu, bezpečnost a celkové náklady na vlastnictví.

VDL Bus & Coach opět vyhrává prestižní Red Dot za design nové Citea
VDL Bus & Coach získala ocenění Red Dot podruhé, v roce 2017 za VDL Citea SLFA Electric. Foto Red Dot