V sobotu 5. března vstoupí Arriva na český železniční trh v dálkové dopravě
Arriva

Poprvé vypraví expres z Prahy do Trenčína přes Pardubice, Olomouc, Přerov a Uherské Hradiště, pravidelně bude jezdit vždy v sobotu dopoledne z Prahy do Trenčína a v neděli odpoledne zpět.
Reklama
Poprvé vypraví expres z Prahy do Trenčína přes Pardubice, Olomouc, Přerov a Uherské Hradiště, pravidelně bude jezdit vždy v sobotu dopoledne z Prahy do Trenčína a v neděli odpoledne zpět.

V sobotu 5. března vyrazí poprvé expresní vlak Arrivy z Prahy do Trenčína. Na tuto trasu se vydá každou sobotu dopoledne, zpět z Trenčína se bude vracet v neděli odpoledne. Základní jízdné Praha–Trenčín vyjde na 350 korun, studenti s ISIC kartou zaplatí o 10 % méně. Trasu dlouhou 407 kilometrů ujede přímý vlak za pět hodin. Praha i univerzitní města jako Olomouc a Pardubice, kam dojíždí řada slovenských studentů, získají nově přímé spojení s Trenčínem, ale také se Slováckem.

„Z Trenčína a regionu středního Pováží do Prahy, Olomouce nebo Pardubic dojíždí pravidelně za studiem nebo prací několik set lidí. Zatím měli k dispozici do Prahy jen přímé autobusy, do Olomouce a Pardubic se bez přestupu nedostali vůbec. Chceme jim nabídnout pohodlné spojení vlakem, které bude spolehlivější. Autobusy musí po dálnici D1, která prochází velkou rekonstrukcí. Jízda po ní je jako sázka v ruletě – občas jedete bez problému, jindy stojíte dlouhé desítky minut v kolonách. Spolehnout se na ni nedá,“ říká ředitel Arriva pro Českou republiku Daniel Adamka. „Zavedeme tak rychlé přímé spojení do Trenčína a na Slovácko i z Pardubic, Olomouce nebo Přerova, které dosud neexistovalo.“

Z Prahy bude vyjíždět expres Arrivy každou sobotu v 8:40, v Pardubicích zastaví v 9:41, v Olomouci v 10:13, v Uherském Brodě v 12:28 a do Trenčína dorazí ve 13:42. Z Trenčína pojede zpět v neděli odpoledne ve 14:19, v Uherském Brodě bude v 15:32, v Olomouci v 16:43, v Pardubicích v 18:17 a do Prahy přijede v 19:24. Kompletní jízdní řád je k dispozici i s ceníkem na www.arriva-vlaky.cz.

 Prodej na internetu a slevy pro studenty

Jízdenky si mohou cestující koupit bez jakékoliv přirážky u stevarda ve vlaku nebo v eshopu na www.arriva-vlaky.cz. Elektronickou jízdenku, která cestujícímu přijde emailem, není třeba tisknout, stačí ji mít v notebooku, tabletu nebo chytrém telefonu, případně stačí nadiktovat stevardovi transakční kód z jízdenky. S jízdenkou zakoupenou na internetu je automaticky spojena i bezplatná garance místa. V eshopu si zároveň cestující vyberou na plánku vlaku místo, které jim bude nejvíce vyhovovat.

„Chceme co nejjednodušší tarif. Nabízíme proto základní jízdné a slevu pro studenty na ISIC. Malé děti a kočárky vozíme zdarma, děti ve věku 6–15 let za polovinu, studenty ve věku 15–26 let s žákovským průkazem se slevou 25 procent a držitele průkazů ZTP a ZTP/P se slevou 75 procent,“ říká ředitel Arriva vlaky Jiří Nálevka. „Za přepravu jízdního kola nebo psa zaplatíte 25 korun. Snažili jsme se nabídnout výhodnější ceny, než jaké na této trase lidé doposud platili.“

Ve vlaku Praha–Trenčín je možné platit za jízdenky i občerstvení v korunách i eurech. Cena v eurech se bude odvíjet vždy od aktuálního kurzu. Aktuální ceny vychází z kurzu 27 Kč za euro.

Zásuvky, vysokorychlostní WiFi i barel s pitnou vodou

Ve vlaku Arrivy najdou cestující 120 pohodlných polohovatelných sedaček, místo pro kočárky a jízdní kola. Cestující si mohou vybrat pohodlnější sedadla v klidové zóně doplněná o polštářek pod hlavu a deku na přikrytí, nebo místa s dětským koutkem.  Na palubě vlaku je bezplatná vysokorychlostní WiFi. Na žízeň si může každý natočit vodu z barelu s pitnou vodou uprostřed soupravy. „Náš vlak byl vyroben v Německu a jezdil dříve u Deutsche Bahn. Když jsme ho přivezli do Česka, prošel zásadní rekonstrukcí a dostal úplně nový interiér,“ vysvětluje Jiří Nálevka, ředitel Arriva vlaky. „Vybrali jsme velmi komfortní sedačky, které se používají v první třídě, instalovali jsme do vlaku vysokorychlostní internet i zásuvky. Není to elektrický vlak, ale přesto je uvnitř velmi tichý.“

 Vybavení vlaku Arriva:

  •          Zásuvky pro připojení notebooků nebo nabíjení telefonů u všech sedaček
  •          Barel s pitnou vodou
  •          Bezplatné připojení k vysokorychlostnímu internetu
  •          Polohovatelné sedačky se sklopnými stolky
  •          Oddělená klidová zóna se zákazem telefonování a rušení ostatních cestujících
  •          Dětská zóna (na vybraných stolcích pod okny bude připraven herní plán Člověče, nezlob se!, stevardi půjčí rodičům na požádání figurky nebo další hry, kterými se děti během cesty zabaví)
  •          Minibar s doplňkovým prodejem občerstvení a základních hygienických potřeb

Cestující si mohou ve vlaku koupit od stevarda široký sortiment občerstvení. “Cesta do Trenčína patří mezi ty delší, nabídneme proto čerstvé bagely, kávu, čaj i horkou čokoládu nebo piva z malých pivovarů. K dispozici budou džusy, ledový čaj, ledová káva, dětské nápoje, sušené maso, cereální sušenky, kvalitní čokoláda nebo hospodské brambůrky. Zaměřili jsme se na produkty, které neobsahují levný palmový olej, máme nabídku pro diabetiky i bezlepkové potraviny,“ doplnil Nálevka. „Kromě toho budou ve vlaku k dispozici také základní hygienické potřeby jako zubní kartáček s pastou, šitíčko, papírové kapesníky, hřeben nebo roztok na kontaktní čočky.“

Spojení pro Pardubicko

V Pardubickém kraji zastaví nový expres přímo v krajském městě a nabídne nové rychlé spojení na Moravu a Slovensko. Několik vybraných příkladů jízdních dob a základních cen nového expresu z Pardubic:

  •          Pardubice – Uherské Hradiště   2 hodiny 30 minut, cena 200 Kč
  •          Pardubice – Uherský Brod         2 hodiny 46 minut, cena 220 Kč
  •          Pardubice – Slavičín                 3 hodiny 15 minut, cena 250 Kč
  •          Pardubice – Trenčín                  4 hodiny 1 minuta, cena 300 Kč

 Spojení pro Olomoucko

V Olomouckém kraji zastaví nový expres v Olomouci a v Přerově a nabídne nejrychlejší spojení na Slovácko a do Trenčína. Několik vybraných příkladů jízdních dob a základních cen nového expresu z Olomouce:

  •          Olomouc – Uherské Hradiště     58 minut, cena 75 Kč
  •          Olomouc – Uherský Brod          1 hodina 14 minut, cena 95 Kč
  •          Olomouc – Slavičín                  1 hodina 43 minut, cena 125 Kč
  •          Olomouc – Trenčín                   2 hodiny 29 minut, cena 175 Kč

Spojení pro města a obce Zlínského kraje

Ve Zlínském kraji zastaví nový expres Arrivy v Otrokovicích, Starém Městě u Uherského Hradiště, Uherském Hradišti, Uherském Brodě, v Bojkovicích, Slavičíně a v Bylnici. Nabídne tak ze Slovácka nové rychlé spojení do Prahy i do Trenčína.  Několik vybraných příkladů jízdních dob a základních cen nového expresu z oblasti Zlínského kraje:

  •          Otrokovice – Trenčín                 1 hodina 49 minut, cena 120 Kč
  •          Uherské Hradiště – Trenčín       1 hodina 30 minut, cena 100 Kč
  •          Slavičín – Praha                       4 hodiny 22 minut, cena 320 Kč
  •          Uherský Brod – Praha               2 hodiny 8 minut, cena 290 Kč
  •          Uherský Brod – Olomouc          1 hodina 8 minut, cena 95 Kč
  •          Uherský Brod – Pardubice         2 hodiny 44 minut, cena 220 Kč

Palubní menu naleznete zde.

Jízdní řád naleznete zde.

Zdroj: TZ Roman Smetka a Arriva