V městské hromadné dopravě v Ústí nad Labem se odbavíte elektronicky
Základem EOC je palubní počítač OCT (149 ks), validátory k předním dveřím CVP 35 (155 ks) a validátory do zbytku vozu CVB24 (380 ks) od Mikroelektroniky.

I. etapu elektronického odbavovacího systému spustí dopravní podnik 18. června. Při odbavení kartou zaplatíte nejvýhodnější cenu jízdného. Dodavatelem EOC je Mikroelektronika.
Reklama
I. etapu elektronického odbavovacího systému spustí dopravní podnik 18. června. Při odbavení kartou zaplatíte nejvýhodnější cenu jízdného. Dodavatelem EOC je Mikroelektronika.
Cílem elektronického odbavovacího systému je zavést novou technologii odbavování cestujících v městské hromadné dopravě v Ústí nad Labem, využití elektronických plateb, různých nosičů časového jízdného a eliminace používání papírových jízdních dokladů.

"Multikanálový elektronický odbavovací systém pro městskou hromadnou dopravu, jehož základem je bezkontaktní platební karta, umožní komfortní a moderní způsob odbavení cestujících. Mezi základní přínosy bude patřit rychlost, jednoduchost a rozšíření možnosti odbavení nebo poskytnutí slevy z ceny jednotlivého jízdného při využití elektronické platby,“ říká ředitel Dopravního podniku města Ústí nad Labem Libor Turek.

Zavádění elektronického odbavování cestujících (EOC) v dopravním podniku bude mít tři etapy. První bude spuštěna ve zkušebním provozu 18. června. Týká se cestujících, kteří si zakoupí obyčejné jednotlivé jízdné v hodnotě 18 Kč s platností na 45 minut pro zónu 101 nebo v hodnotě 21 Kč s platností na 60 minut pro zóny 101 - 121/122/171. Cestující s bezkontaktní platební kartou VISA nebo Mastercard vydanou libovolnou bankou budou povinni ji při každém nástupu i výstupu do vozidla přiložit ke čtečce validátoru. Systém podle provedených odbavení vypočte výslednou nejvýhodnější cenu jízdného. Jednotlivé jízdné bude oproti papírové variantě o 10% levnější, místo 18 Kč bude stát 16,20 Kč nebo místo 21 Kč 18,90 Kč. Vyúčtování bude k dispozici přes webové rozhraní https://eshop-bpk.dpmul.cz/ nebo na přepážce Zákaznického centra dopravního podniku.

Základem elektronického odbavovacího systému je téměř 150 palubních počítačů OCT a více než 500 validátorů do vozidel dopravního podniku od společnosti Mikroelektronika. Ta navíc dodala také back-office Fare-On pro předprodejní kanceláře a software pro správu karet.