V Londýně stávkují řidiči autobusů
Londýnskou dopravu dnes ovlinila stávka řidičů autobusů společnosti London United. Problémy způsobí na 63 linkách. Foto RATP Dev Transit London

Dvoudenní stávka začala už v neděli 28. srpna a trvá i celý dnešní sváteční den. Řidiči London United, patřící pod francouzkou RAPT, stávkují z důvodu sporu o navýšení mezd.
Dvoudenní stávka začala už v neděli 28. srpna a trvá i celý dnešní sváteční den. Řidiči London United, patřící pod francouzkou RAPT, stávkují z důvodu sporu o navýšení mezd.
Poslední srpnové pondělí je ve Spojeném království svátek, ten letošní využilo více než 1 600 řidičů autobusové společnosti London United (RATP Dev Transit London), kteří již včera zahájili dvoudenní stávku kvůli sporu o platy. Podle organizátora londýnské dopravy TfL je většina autobusové sítě v provozu, dojde k přerušení na některých trasách, většinou přes západní a jihozápadní Londýn a části Surrey. Dotýká se i cestujících na karneval v Notting Hill, který se tradičně koná o tomto svátku a účastní se ho běžně kolem dvou milionů lidí. Letošní akce se navíc vrací po pandemii do ulic poprvé od roku 2019.

Stávkou může být ovlivněno 63 linek, které tvoří asi 10 procent autobusové sítě, na dalších 480 trasách se očekává normální provoz. Od úterý 30. srpna od 6 hodin ráno by autobusy měly jet jako obvykle. Je to již druhá stávka v tomto měsíci. První stávka se uskutečnila 19. a 20. srpna.

Podle odborového svazu Unite je důvodem stávky to, že zaměstnancům bylo nabídnuto zvýšení mezd pouze o 3,6 procenta pro rok 2022 a o 4,2 procenta pro příští rok, což ve skutečnosti podle odborů znamená snížení mezd, protože reálná míra inflace je 12,3 procenta. Sharon Grahamová, generální tajemnice, uvedla: "Mateřská společnost zaměstsnanců, RATP, je "pohádkově bohatá" a může si plně dovolit platit našim členům slušné zvýšení mzdy, ale odmítá to."

"Jsme i nadále odhodláni vyřešit spor co nejdříve a naléhavě žádáme společnost Unite, aby znovu zvážila naše pozvání setkat se s námi tváří v tvář za účelem vyřešení tohoto sporu. London United čelí stejným ekonomickým tlakům jako podniky v celém Londýně. Kromě toho jsme si vědomi tlaku, kterému jsou řidiči i veřejnost vystaveni, a uděláme vše, co je v našich silách, abychom našli cestu vpřed. Potřebujeme však, aby se Unite vrátila k diskusi tváří v tvář s námi" uvedla RATP