V Krakově budou v provozu do roka další e-busy
Krakov bude mít v provozu přes 120 elektrických autobusů. Domácí značku Solaris možná doplní Irizar, Mercedes-Benz nebo Volvo. V budoucnu plánuje dopravce pořídit stejný počet elektrických autobusů na vodík. Foto MPK Krakov

MPK Krakov podepsala smlouvu na dvacet 100 % elektrických Solaris Urbino. Zároveň běží další výběrové řízení, značku Solaris v Krakově možná doplní Irizar, Mercedes nebo Volvo. Připravuje se i pohon na vodík.

MPK Krakov podepsala smlouvu na dvacet 100 % elektrických Solaris Urbino. Zároveň běží další výběrové řízení, značku Solaris v Krakově možná doplní Irizar, Mercedes nebo Volvo. Připravuje se i pohon na vodík.

Zakázka Miejskie Przedsiębiorstwo Komunikacyjne S.A. v Krakově (MPK) pro hlavní město Malopolského vojvodství je rozdělana na dvě části - 13 kusů standardních 12metrových a 7 kloubových. Celková hodnota smlouvy uzavřené na základě výběrového řízení činí přibližně 70 milionů PLN (přibližně 358 milionů Kč), z toho bude 41,7 milionů PLN hrazeno z prostředků Národního fondu ochrany životního prostředí a vodního hospodářství.

Nové nízkopodlažní elektrobusy budou za rok jezdit po ulicích poblíž Aleja Trzech Wieszczów, kde jsou nejčastěji překračovány přípustné emisní normy. MPK plánuje také zřídit další stanice pro nabíjení ve vozovně Wola Duchacka a rychlonabíjecí na konečné zastávek.

Systém ukládání energie v nových autobusech budou tvořit baterie Solaris High Energy s celkovou kapacitou téměř 300 kWh ve 12metrových a více než 400 kWh v kloubových Urbino. Každý autobus bude uzpůsoben jak pro nabíjení pomocí zásuvného konektoru, tak pantografem. Aby se zvýšila účinnost autobusu a ještě více se snížila spotřeba energie, využívá pohonný systém obou modelů inovativní technologii SiC, tedy obvody na bázi karbidu křemíku.

Kratší autobusy nabídnou místo pro 81 cestujících, kloubové pojmou 141 lidí. Všechny systémy a zařízení ve vozidlech budou poháněny výhradně elektřinou. Mezi doplňkovou výbavu bude patřit např. kompletní video monitorovací systém, komplexní informační systém pro cestující, klimatizace, USB porty a elektrické topení. Navíc budou vybaveny systémem AVAS (Acoustic Vehicle Alert System) pro upozorňování chodců na tichá vozidla.
 
Nové elektrické autobusy posílí městskou flotilu 76 autobusů Solaris s nulovými emisemi, první vyjely v roce 2016. MPK aktuálně vyhodnocuje ještě jedno výběrové řízení, které zahrnuje dodávku celkem 22 elektrobusů (s opcí na dalších šest vozidel). Nabídky podaly společnosti Solaris, Volvo, EvoBus Polska a Irizar. Po splnění termínů z obou smluv se flotila bezemisních autobusů v Krakově rozroste na více než 120.

Značka Solaris působí v Krakově čtvrt století za tuto dobu přivezl výrobce téměř 550 vozidel.

Kromě bateriových elektrických v červnu zahájil zkoušky Solaris Urbino na vodík. Vodíkový autobus Urbino hydrogen je zcela bezemisní, při jízdě „vypouští“ pouze vodní páru. Je vybaven vodíkovým článkem o výkonu 70 kW a 5 vodíkovými nádržemi o celkové kapacitě přes 35 kg. Mobilní čerpací stanici do depa v Plaszowie dodal ORLEN. Palivo se vyrábí v biorafinérii Trzebin této společnosti. Přeprava vodíku je zajišťována pomocí „bateriového vozu“, tedy kontejneru s nádržemi, ve kterých je uloženo 400 kg vodíku. To je množství, které  umožní naplnit městský vodíkový autobus více než 11krát. Po plném natankování ujede autobus 350 km.

V současnosti má koncern v Německu již dvě vodíkové čerpací stanice. Letos bude možné využít pro autobusy další čtyři: tři v České republice a jednu v Polsku, v Krakově. Během příštích 8 let vytvoří skupina ORLEN síť více než 100 vodíkových čerpacích stanic, které budou k dispozici řidičům v Polsku, České republice a na Slovensku. V Polsku bude postaveno 57 stanic, na Slovensku cca 26 a v České republice cca 28 stanic. V současnosti vyrábí vodík pro dopravu ze zemního plynu pro dopravu, ale připravuje výrobu nízkoemisního vodíku z biometanu.

Krakovský dopravce plánuje koupit až 150 autobusů na vodíkový pohon a s tím související rekonstrukci autobusového servisu v Plaszowie z fondů EU.


V Krakově budou v provozu do roka další e-busy
První elektrické autobusy vyjely v Krakově v roce 2016. Současnou flotilu tvoří 76 autobusů Solaris Urbino electric. Foto MPK Krakov
V Krakově budou v provozu do roka další e-busy
Zkušebně jezdí od 24. června v Krakově Solaris Urbnino hydrogen. Foto MPK Krakov
V Krakově budou v provozu do roka další e-busy
Mobilní čerpací stanici do depa MPK v Plaszowie dodal ORLEN. Foto MKP Krakov