Tramvaje nové generace v Bruselu
První TNG tramvaj FLEXITY byla 26. dubna 2023 uvedena v Bruselu do provozu. Foto STIB

„Tramvaj nové generace“ TNG bruselského provozovatele veřejné dopravy STIB vozí první cestující. Celkem 90 nových tramvají FLEXITY vyrobených Bombardier Transportation posílí a rozšíří tramvajovou síť v Bruselu.

„Tramvaj nové generace“ TNG bruselského provozovatele veřejné dopravy STIB vozí první cestující. Celkem 90 nových tramvají FLEXITY vyrobených Bombardier Transportation posílí a rozšíří tramvajovou síť v Bruselu.

Po sérii testů, které začaly v říjnu 2021, první TNG ve flotile STIB přivítala 26. dubna na palubě první cestující. Jezdí na severní části linky 51 mezi jižním vlakovým nádražím Midi a konečnou zastávkou Stade. Díky TNG se postupně zlepší kapacita linky, kde dosud jezdí tramvaje PCC, nejstarší v síti, a také komfort cestujících. Linka 51 je důležitá a velmi frekventovaná, nabízí hlavně spojení dvou nemocnic s centrem města. Toto vozidlo je prvním ze série 90 objednaných tramvají. Druhá TNG finišuje a do provozu bude uvedena v polovině června. Dodávky prvních objednaných 60 vozů se protáhnou do roku 2025, druhá část do konce roku 2026.

Nejmodernější současné tramvaje STIB (T3000 a T4000) nyní nabízejí cestujícím 45 660 míst k sezení. Uvedením prvních 60 TNG do provozu se zvýší o 11 734 dalších sedadel, tj. o 25 % více. Tramvaj nové generace je moderní a stylová verze nejnovějších tramvají, design je inspirovaný secesním stylem a byl svěřen designérovi Axelu Enthovenovi ze společnosti Yellow Window.

"Nová tramvaj je prostornější a pohodlnější, má širší dveře a snadnější přístup pro lidi s problémy s mobilitou," uvádí STIB. Prostornější a pohodlnější vozy nabízí široké dveře a integrální nízkou podlahu. Vše bylo navrženo pro snadný přístup osobám se sníženou pohyblivostí a zlepšení pohybu cestujících a pohodlí uvnitř vozidla. Tramvaj má zejména dva multifunkční prostory pro vozíčkáře a cestující s kočárky a rozložení sedadel umožňuje pohodlnější usazení na delší cesty. Je vybavena manuálními nájezdy integrovanými do podlahy, které usnadňují nastupování a vystupování z vozidla osobám na invalidním vozíku na zastávkách, které dosud nemají upravená nástupiště.

Přibyly novinky z hlediska bezpečnosti cestujících, řidičů a dalších uživatelů komunikace (chodci, motoristé atd.): senzitivní hrany na každých dveřích, kamery místo zpětných zrcátek, přední kamera pro snížení mrtvého úhlu, zařízení pro detekci překážek atd. Součástí přední části tramvaje jsou také prvky z pružného materiálu pro snížení důsledků případné srážky, zařízení pro sledování vykolejení a flexibilní podvozky pro snížení vibrací

TNG je k dispozici v krátké verzi 32 metrů s kapacitou 182 míst včetně 47 sedadel a v dlouhé verzi 43 metrů pro 256 cestujících s 65 sedadly.

V únoru 2018 byla Bombardier Transportation vyhlášena STIB úspěšným uchazečem o rámcovou smlouvu na studii, výstavbu, dodávku, uvedení do provozu a případnou údržbu cca 175 nových tramvají. Rámcová smlouva stanovila první závaznou objednávku na 60 TNG. První objednávka uzavřená v dubnu 2018 za přibližně 169 milionů eur bez DPH se týkala 49 tramvají krátkého typu a 11 tramvají dlouhého typu. 20. května 2019 představenstvo STIB rozhodlo o uzavření druhé objednávky, tentokrát se týkala nákupu 30 krátkých tramvají TNG plus náhradních dílů za přibližně 67 milionů eur.

 


Tramvaje nové generace v Bruselu
Tramvaje nové generace v Bruselu
Tramvaje nové generace v Bruselu
Tramvaje nové generace v Bruselu
V Bruselu do roku 2026 vyjede 90 nových tramvají FLEXITY vzhledově inspirovaných secesí. Foto STIB