TPER Bologna uvádí první minibus Iveco 9,5 m v Evropě
První ze tří Iveco E-Way 9,5 se 14. prosince představilo v Bologni. Foto TPER

První Iveco E-Way s délkou 9,5 metru v Itálii i v Evropě je první ze 3 bateriových autobusů pro hlavní město italského regionu Emilia-Romagna.
První Iveco E-Way s délkou 9,5 metru v Itálii i v Evropě je první ze 3 bateriových autobusů pro hlavní město italského regionu Emilia-Romagna.
První minibus na baterie v minulých dnech dodal italský prodejce IVECO BUS Maresca & Fiorentino z Bologny společnosti TPER. Dodány budou ještě dva. Využity budou pro linku 29, která spojuje historické centrum s velkokapacitním parkovištěm Tanari. 

Iveco E-Way pro Bolognu

100% elektrické minibusy IVECO BUS E-Way doplňují řadu elektrických autobusů vyráběných Heuliez Bus ve čtyř délkách, tří typech nabíjení i baterií. Iveco E-Way pro Bolognu je nízkopodlažní s délkou 9,5 metru a šířkou jen 2,33 metru, je ideální pro úzké ulice v centrech měst (k dispozici je také verze o délce 10,7 m).

Vnitřní prostor nabízí místo pro 69 cestujících, včetně 16 sedadel a prostoru pro cestující se sníženou pohyblivostí, doplněného manuálně ovládanou plošinou pro nastupování. Karosérie je vyrobena z nerezové oceli a je vybavena indukčním motorem Siemens o výkonu 160 kW a 245 kWh lithium-iontovými bateriemi nabíjenými šest hodin.

Veřejná doprava provozovaná TPER v Boloni bez emisí

Pořízení vozidel je součástí projektu společnosti TPER s cílem vytvořit z Bologny městskou zónu s „nulovými emisemi“ s pozitivními dopady na životní prostředí a kvalitu života, snižování emisí, hluku a vibrací, a splnit "zelené" kvóty vozidel do roku 2025. Investice jsou financovány z vnitrostátních fondů "Národního strategického plánu udržitelné mobility pro vysoce znečištěná města", cestou Magistrátu města Bologna.

Pro meziměstské linky sází TPER na technologii LNG. Zatím je v provozu v depu TPER dočasná čerpací stanice, do konce roku 2021 se očekává zprovoznění nové stanice, která umožní tankování 150 autobusů. Flotilu LNG autobusů nyní tvoří 46 autobusů (15 Interlink od Scania a 31 Citymood od Industria Itaiana Autobus). S ohledem na blížící se dodávku nových 25 autobusů Citymood LNG, počet překročí do roku 2021 70 kusů, což umožní ušetřit podle výpočtů TPER 1 775 tisíc litrů nafty ročně. TPER provozuje také 282 vozidel na metan.



TPER Bologna uvádí první minibus Iveco 9,5 m v Evropě
Iveco E-Way s délkou 9,5 bude jezdit v centru města Bologna v Itálii poprvé i v Evropě. Foto TPER