Tendr na velkokapacitní tramvaje do Košic má vítěze
Vizualizace tramvaje Pesa Twist pro Košice. Foto Pesa

Debut pro polskou Pesa na Slovensko. Až 30 nových obousměrných tramvají Twist dodá košickému dopravnímu podniku. Druhým uchazečem byla Škoda.
Debut pro polskou Pesa na Slovensko. Až 30 nových obousměrných tramvají Twist dodá košickému dopravnímu podniku. Druhým uchazečem byla Škoda.
V únoru tohoto roku vyhlásily Košice výběrové řízení na dodávku až 30 tramvají. Začátkem července Dopravní podnik města Košice (DPMK) oznámil vítěze zakázky, kterým se stal polský výrobce Pesa Bydgoszcz SA. Výběrové řízení bylo druhou částí projektu "Obnova vozového parku tramvají v Košicích", kdy zakázku získal český Pragoimex s tramvajemi Vario LF2.

V druhé části projektu podala nejvýhodnější nabídku polská společnost Pesa Bydgoszcz SA. Rozhodnutí o vítězi není ještě pravomocné, neúspěšný uchazeč, kterým je Škoda Transportation, se může odvolat a podat proti rozhodnutí námitky. V případě potvrzení vítězství by to znamenalo první zakázku Pesa na dodání tramvají na Slovensko. 10 vozidel by musela dodat nejpozději do 22 měsíců od podpisu smlouvy. DPMK může následně využít do čtyř let obci na až 20 dalších vozidel.

Pesa nabídla Košicím obousměrnou tramvaj z rodiny Twist. 32 metrů dlouhá tramvaj bude stoprocentně nízkopodlažní, založená na 4 podvozcích a vybavená dvěma sběrači. Cestovat bude moci 236 cestujících.

Vítězství v slovenských Košicích znamená, že Pesa vstup na další evropský trh. Společnost zatím dodala tramvaje do Maďarska (Seged), Ruska (Moskva, Kaliningrad), Rumunska (Kluž), Bulharska (Sofie) a na Ukrajinu (Kyjev). Rovněž podepsala smlouvu na dodávku tramvají pro rumunské Lasi a zvítězila v tendru v Craiova a v bulharské Sofii. Celkově Pesa dosud dodala více než 170 tramvají zahraničním zákazníkům a více než 600 pro polská města.

Cena zakázky není zatím známá, předpokládané hodnoty byla 79 mil. Eur (bez DPH). Hlavním hodnotícím kritériem byla celková cena za všech 30 tramvají s váhou 60 bodů ze 100. Další čtvrtinu pokryla technická kritéria jako celková kapacita, počet pevných sedaček, průměrná hmotnost na nápravu a šířka uličky nad podvozky. Zbývající body hodnotily průměrné roční náklady na údržbu jednoho vozidla.

V druhém největším městě na Slovensku jezdí asi 130 tramvají Tatra a Pragoimex. V případě podpisu smlouvy přijedou první nové od Pesa ve druhé polovině roku 2023.

Zdroj: Pesa


Tendr na velkokapacitní tramvaje do Košic má vítěze
Nová tramvaj Pesa Twist pro Košice. Foto Pesa