TATRA představila FORCE e-DRIVE s palivovými články
Tatra Force e-Drive FCEV. Foto Tatra Trucks

Prototyp elektrického nákladního vozu pro použití v těžařském průmyslu představilo pětičlennné konsorcium vedené ÚJV Řež ve světové premiéře 23. října v rámci konference H2 Fórum 2023 v Ostravě.

Prototyp elektrického nákladního vozu pro použití v těžařském průmyslu představilo pětičlennné konsorcium vedené ÚJV Řež ve světové premiéře 23. října v rámci konference H2 Fórum 2023 v Ostravě.

Vůz vznikl ve spolupráci kopřivnické automobilky TATRA TRUCKS, Centrum výzkumu Řež, firmy Devinn a VŠCHT Praha a je dotačně podporován Technologickou agenturou České republiky v programu Trend.

Základem prototypu je nejnovější 3. generace modelové řady Tatra Force, která měla světovou premiéru v květnu na veletrhu PYROS 2023 v Brně. Má osmikolový podvozek s centrální nosnou rourou a výkyvnými nezávisle zavěšenými polonápravami v konfiguraci 1+3 a pohonem tří náprav. Je konstruován jako nákladní vůz pro použití v těžařském průmyslu s celkovou hmotností 45 t. Tatra si na něm chce otestovat různé technologie v těch nejnáročnějších provozních podmínkách.

Pohon prototypu je elektrický. Je koncipován tak, aby mohl být nezávislý na externích zdrojích elektrické energie, vůz si tedy zdroj energie veze s sebou. Z tohoto důvodu jsou na něm kromě trakčního elektromotoru, trakčních baterií a dvou palivových článků instalovány také tlakové nádrže na vodík v plynném stavu. Palivové články tak vyrábějí potřebnou elektrickou energii chemickou reakcí z vodíku přímo na palubě vozu. Výhodou této koncepce je velmi krátká doba plnění vodíkových nádrží v řádech minut, oproti bateriovým elektromobilům tedy odpadají časové prostoje potřebné pro nabíjení z externích zdrojů. V případě vybudování infrastruktury s vodíkovými plnícími stanicemi bude flexibilita vozu srovnatelná dokonce s automobily s běžnými spalovacími motory.

V prototypu je použit trakční synchronní elektromotor s permanentními magnety s trvalým výkonem 480 kW a s maximálním výkonem 580 kW, jenž disponuje točivým momentem 2300 Nm. Dva palivové články mají každý maximální výkon 100 kW, přičemž trakční baterie s celkovou kapacitou 171 kWh využívají technologii Li NMC (lithium-nikl-mangan-kobalt oxid) a disponují možností nabíjení z externího zdroje (plug-in). Vůz je také vybaven pětistupňovou hlavní převodovkou Tatra s elektronickým systémem řazení.

Kombinací tradičního prověřeného tatrováckého podvozku a vodíkového pohonu vzniká na nové platformě Force unikátní bezemisní řešení skýtající široké možnosti konfigurací a využití. Tento prototyp je první vlaštovkou blízké budoucnosti. Tatra tak s partnery zákazníkům bude moci nabídnout perfektní nástroj k naplnění jejich vlastních ESG cílů a přispěje ke zrodu a rozvoji vodíkové ekonomiky nejen našeho regionu,“ řekl k premiéře vodíkového vozu Tatra Radim Matera z vedení Promet Group, který je zodpovědný za inovační projekty (společnost Tatra Trucks vlastní Promet Group a Czechoslovak Group).

ÚJV Řež, mateřská společnost Skupiny ÚJV, se oboru vodíkových technologií věnuje více než deset let. Stojí za realizací prvního českého vodíkového autobusu TriHyBus a vodíkovou plnicí stanicí v Neratovicích, pilotně provozuje například systém akumulace energie s využitím vodíkových technologií nebo řeší vodíkový prodlužovač dojezdu pro bezemisní komunální techniku. „Dlouholeté zkušenosti Skupiny ÚJV s vodíkem využíváme i k posilování povědomí českého průmyslu o možnostech vodíkových technologií, podporujeme aktivně také vstup nových hráčů a jejich produktů na tento trh,“ uvedl Aleš Doucek, vedoucí oddělení Vodíkové technologie ÚJV Řež.


TATRA představila FORCE e-DRIVE s palivovými články
Prototyp elektrického nákladního vozu s vodíkovými palivovými články představilo pětičlennné konsorcium vedené ÚJV Řež ve světové premiéře 23. října v rámci konference H2 Fórum 2023 v Ostravě. Foto Tatra Trucks
TATRA představila FORCE e-DRIVE s palivovými články