Tatra K2 z Bratislavy rozšíří flotilu retro tramvají v Praze
Tramvaj Tatra K2 z Bratislavy bude po renovaci jezdit v Praze na pravidelné lince. Dvoučlánkové tramvaje K1 a K2 byly v Praze navrženy, zkonstruovány i vyrobeny, ale jezdily zde jen v rámci zkoušek v letech 1965 a 1966. Foto DPP

Kloubová tramvaj vyrobená v roce 1977 byla do Bratislavy dodána jako poslední pod číslem 394. 32 let sloužila jen pro výcvik řidičů a je zachována v původním stavu.
Kloubová tramvaj vyrobená v roce 1977 byla do Bratislavy dodána jako poslední pod číslem 394. 32 let sloužila jen pro výcvik řidičů a je zachována v původním stavu.
Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) dnes od Dopravního podniku Bratislava (DPB) za 1 000 eur zakoupil vyřazenou kloubovou tramvaj Tatra K2 ev. č. 8133, která je od roku 2009 odstavena ve vozovně Krasňany. V této souvislosti DPP připravuje poptávkové řízení její opravu, které plánuje vyhlásit v nejbližších dnech. Předpokládaná hodnota opravy je 9 mil. Kč. Jakmile bude znám vítěz tendru, dopravní podnik nechá vůz přepravit z Krasňan do místa opravy. DPP předpokládá dokončení opravy tramvaje do konce roku 2022 a následně ji plánuje nasadit v rámci retroprovozu na linku č. 23.

„Bude to první tramvaj typu K2, která bude v Praze jezdit na pravidelné lince. Chceme takto v rámci retroprovozu prezentovat nejvýznamnější zástupce tramvají Tatra z nejúspěšnějšího historického období 50. – 60. let, které pro veřejnost charakterizuje zejména výjimečný design výtvarníka Františka Kardause. K Praze mají tyto tramvaje velmi úzký vztah – všechny zde byly navrženy, zkonstruovány i vyrobeny,“ říká Jan Šurovský, člen představenstva a technický ředitel DPP – Povrch.

Dvoučlánkové tramvaje K1 a K2 v Praze jezdily jen v rámci zkoušek výrobce v letech 1965–1966 v režimu bez cestujících. Do pražského členitého terénu se tyto článkové tramvaje nehodily a DPP zůstal u nákupu tramvají T3 s lepšími adhezními i dynamickými vlastnostmi. Zatímco technicky složitější typ K1 s elektropneumatickou výzbrojí se sériově nevyráběl, vozy K2 s celoelektrickou výzbrojí se vyráběly v letech 1967–1983 a prosadily se v řadě měst – v Československu v Brně, Bratislavě a Ostravě, exportovaly se zejména do Jugoslávie a v počátcích i do Sovětského svazu. Nejvýznamnějším exportním uplatněním byly vedle Sarajeva i dodávky pro Káhiru, pro kterou byla vyráběna speciální obousměrná modifikace K5 v kompenzaci za dodávky egyptské bavlny.

Vůz zakoupený DPP byl vyroben v roce 1977 a dodán jako poslední K2 do Bratislavy pod číslem 394. Zajímavostí je, že tramvaj od počátku sloužila jako cvičné vozidlo a nikdy nebyla nasazena do běžného provozu s cestujícími. Díky 32leté službě ve výcviku řidičů tramvaj neprošla zásadními konstrukčními úpravami a je zachována ve výjimečně původním stavu.