Švýcarský věk elektrických poštovních autobusů
Příležitostné nabíjení na vlakovém nádraží Untervaz-Trimmis pomocí pantografu, který se na vozidlo spouští ze stojanu. ©Repower / Yanik Buerkli

Velká švýcarská autobusová společnost PostAuto uvedla na konci ledna v kantonu Graubünden do provozu elektrické autobusy od Scania.

Velká švýcarská autobusová společnost PostAuto uvedla na konci ledna v kantonu Graubünden do provozu elektrické autobusy od Scania.

Jedná se o první čtyři z celkem jedenácti bateriových vozidel, která PostBus uvede do provozu do léta 2023. Díky tomuto může převést čtyři linky mezi Chur a Bad Ragaz na alternativní pohony. Kromě kantonu Graubünden je zapojen je i kanton St. Gallen, protože linka vede přes hranici kantonu do Bad Ragaz. Dodatečné náklady na elektrifikaci financují vláda kantonu Graubünden a Spolkový úřad pro dopravu.

Autobusy jsou 12metrové Scania Citywide. Nabíjení probíhá ve dvou depech PostAuto a na dobíjecích stanicích na dvou železničních stanicích. Při příležitostném nabíjení na vlakovém nádraží Untervaz-Trimmis je energie dodávána přes pantograf, který se na vozidlo spouští ze stojanu.

PostBus předpokládá, že používáním jedenácti elektrických autobusů se zamezí 610 tun emisí CO2 ročně.

Za poskytování energetických služeb odpovídá Repower a PLUG'N ROLL za výstavbu dobíjecí infrastruktury. Elektrická energie pochází výhradně z certifikovaných obnovitelných zdrojů v kantonu Graubünden. Veškerá přidaná hodnota tak zůstává v kantonu.

Pro PostBus jde o první krok ke klimaticky šetrné veřejné dopravě v největším švýcarském kantonu Graubünden. Společnost je v procesu přeměny své flotily po celém Švýcarsku. Od nových jízdních řádů v prosinci 2022 uvedla do provozu tři elektrobusy Solaris v kantonu Lucern, výrazně tišší vozy uvítali cestující na dvou linkách v regionu Sempach. Dobíjí se na čtyřech stanicích, v depu a na zastávce Sempach.

Do konce roku 2024 by mělo být v provozu 100 vozidel bez fosilních paliv a nejpozději do konce roku 2040 by měl být celý vozový park čítající v současnosti 2 400 vozidel pohánět klimaticky šetrný způsob. PostAuto je dceřinou společností švýcarské pošty a provozuje regionální autobusovou dopravu po celém Švýcarsku.


Švýcarský věk elektrických poštovních autobusů
Do jara 2023 by mělo v kantonu Graubünden jezdit 11 elektrických autobusů Scania. ©PostAuto
Švýcarský věk elektrických poštovních autobusů
Tři elektrobusy Solaris v kantonu Lucern. ©PostAuto