Solaris získal zakázku na 161 Urbino hybrid v Belgii

Vozidla s malým elektromotorem jako pomocným pohonem vyjedou ve třech městech příští rok.
Vozidla s malým elektromotorem jako pomocným pohonem vyjedou ve třech městech příští rok.
Solaris vyhrál výběrové řízení na dodávku 161 hybridních autobusů Urbino 12 spolu se servisem na 8 let. Vozidla se do Valonska dostanou v roce 2022. Hodnota kontraktu přesahuje 76 milionů Eur.

Již v příštím roce přivítají města Namur, Lutych a Charleroi nízkoemisní hybridní autobusy Urbino 12, které si objednala společnost Opérateur de Transport de Wallonie (OTW), provozovatel veřejné dopravy z frankofonní části Belgie. Vozidla budou předána regionálním dopravcům TEC Charleroi a TEC Liège-Verviers, se kterými Solaris již dříve spolupracoval, a poprvé – TEC Namur-Lucembursko.

Jsme nesmírně hrdí na tuto velkou novou zakázku od Opérateur de Transport de Wallonie. Od roku 2017 jsme dodali téměř 240 hybridních autobusů stejného typu do měst Lutych, Hainaut a Charleroi. Jsme velmi rádi, že ještě více cestujících veřejné dopravy ve Valonsku bude moci využívat nejmodernější autobusy Solaris s nízkými emisemi,“ řekl Petros Spinaris, člen představenstva pro prodej a poprodejní služby.

Hybridní Urbina 12 pro OTW budou vybavena moderním a ekologickým hybridním elektrickým pohonem řady HybriDrive. Díky elektromotoru, který doplňuje vznětový motor, snížuje spotřebu paliva a emise škodlivin v ovzduší. Funce Stop-and-Go vypíná naftový motor při zastavení na zastávkách. Vozidlo v tu chvíli využívá energii rekuperovanou při brzdění a uloženou v superkapacitorech.

Urbina budou v dvoudveřovém a třídveřovém provedení. Jako první přijedou do Namuru, hlavního města Valonska (64 kusů), další do Charleroi (58 ks ) a Lutychu (39 autobusů). Tepelný komfort prostorného interiéru vozů zajistí vysoce účinná klimatizace, vybavena budou kamerovým systémem a systémem počítání cestujících.

Vůbec první autobusy Solaris dorazily do Belgie v roce 2013. Kromě zmíněných 240 hybridních autobusů Urbino 12 je v provozu v Bruselu 32 Urbino electric.