Skotská vláda uvolní 62 milionů liber na podporu zelené autobusové dopravy
Ze ScotZEB je finančně podpořen nákup autobusů různých velikostí, od minibusů po dvoupodlažní. Foto ADL

Polovinu z 280 elektrických autobusů pořízených s podporou fondu ScotZEB vyrobí společnost ADL.
Polovinu z 280 elektrických autobusů pořízených s podporou fondu ScotZEB vyrobí společnost ADL.
Skotská vláda rozdělila přes 62 milionů liber (více než 1,8 miliardy korun) prostřednictvím prvního kola programu Zero Emission Bus Challenge (ScotZEB). Jde o největší investici do dekarbonizace autobusů v rámci iniciativy Mission Zero v oblasti dopravy ve Skotsku. Cílem fondu je kromě rychlé obnovy vozidel podporovat místní ekonomiku a podnikání.

Díky fondu bude vyměněno 276 starých naftových autobusů za nové bateriové elektrické modely a vybudována nabíjecí infrastruktura. 137 autobusů vyrobí ve svém závodě Alexander Dennis Limited (ADL) ve městě Falkirk a podpoří tak místní kvalifikovaná pracovní místa i skotskou ekonomiku.

Ministr dopravy Jenny Gilruth uvedl: „Chceme, aby se více lidí rozhodlo cestovat autobusem nyní i v budoucnu a aby věděli, že autobusy přispívají ke splnění našich ambicí v oblasti změny klimatu. S naším fondem Zero Emission Bus Challenge se nám úspěšně daří autobusové flotily po celém Skotsku dekarbonizovat."

Na podporu autobusové dopravy zahrnující vozidla i infrastrukturu je v dlouhodobém horizontu ve Skotsku určeno více než půl miliardy liber, pomoci vrátit cestující do veřejné dopravy má také bezplatné cestování pro osoby mladší 22 let.

Ze ScotZEB je finančně podpořen nákup autobusů různých velikostí, od minibusů po dvoupodlažní, a dobíjecí infrastruktura. Nejvíce elektrobusů, 74 ks, pořídí největší autobusový dopravce ve Skotsku, společnost First Aberdeen Ltd & First Glasgow No1 Ltd.