Škoda Electric uzavřela v červnu dva významné exportní kontrakty:
Sofie: Ředitel společnosti Stolichen elektrotransport EOOD Evgeni Ganchev a ředitel divize Trolejbusy Škoda Electric Karel Majer při uzavření kontraktu © Tzanko Simeonov

Trolejbusy ze Škody Electric do Sofie (Škoda 27 Tr Solaris) a Bratislavy (Škoda 31 Tr SOR a Škoda 30 Tr SOR). Aktualizujeme odkazy na informace o kontraktu do Rigy.
Reklama
Trolejbusy ze Škody Electric do Sofie (Škoda 27 Tr Solaris) a Bratislavy (Škoda 31 Tr SOR a Škoda 30 Tr SOR). Aktualizujeme odkazy na informace o kontraktu do Rigy.
5.7.2013: Jak jsme již uvedli před časem odkazem na www.rigassatiksme.lv, je zde jasně patrná informace o dalších dodávkách do Rigy. Včera tuto informaci odchytily www.novinky.cz jako informaci z tamějšího rozhlasu. Kvůli indispozici redakce nemohla položit dotaz na TK Škoda Electric tento týden v pondělí osobně, tak jsme se pokusili o získání zprávy přímo od zdroje nyní e-mailem. Takže se těšíme.
Plzeň, 1. 7. 2013 – Škoda Electric uzavřela v červnu dva významné exportní kontrakty za téměř dvě miliardy korun. Plzeňská firma dodá padesát nových trolejbusů pro bulharské hlavní město Sofie za téměř 700 milionů. Osmdesát nových vozidel za 1,1 miliardy korun poputuje do slovenské Bratislavy.

„Úspěch v Bulharsku a na Slovensku potvrzuje, že patříme mezi světovou špičku v oblasti výroby trolejbusů. České trolejbusy dnes jezdí ve zhruba třiceti zemích světa včetně v amerického San Francisca. V současnosti míří například do maďarského Szegedu, slovenského Prešova nebo uzbeckého města Urgenč,“ říká Jaromír Šilhánek, generální ředitel Škody Electric.

Dodávka padesáti vozů pro hlavní město Bulharska se uskuteční již v průběhu letošního a příštího roku. Pro provoz v Sofii vyrobí plzeňská společnost trolejbusy typu Škoda 27 Tr. Budou vybaveny pomocným diesel-agregátorem pro jízdu i mimo trakční vedení. Komfort pro cestující zajistí rovněž výkonná klimatizace. Projekt dodávek nových trolejbusů pro hlavní město Bulharska je realizován s podporou Operačního programu Regionální rozvoj 2007- 2013 spolufinancovaného Evropskou unií prostřednictvím Evropského fondu pro regionální rozvoj.

„Kontrakt jsme uzavřeli na základě vítězství ve výběrovém řízení vyhlášeném v loňském roce sofijským dopravním podnikem (Stolichen Elektrotransport). Škoda Electric v tomto tendru porazila konkurenty z řad výrobců trolejbusů z Ukrajiny a Ruska,“ doplňuje ředitel divize Trolejbusy společnosti Škoda Electric Karel Majer. Pro společnost Škoda Electric je aktuálně uzavřený kontrakt v krátké době již druhým úspěchem v Bulharsku. „V roce 2010 dodala Škoda Electric do Sofie třicet nízkopodlažních trolejbusů typu Škoda 26 Tr, které se v provozu plně osvědčily,“ dodává Karel Majer.

Do slovenské metropole míří osmdesát trolejbusů, které navazují na zatím poslední dodávky z roku 2006. Součástí kontraktu je též opce na dodávku dalších čtyřiceti trolejbusů a opce na údržbu trolejbusů. „Škoda Electric zvítězila v elektronické aukci ve výběrovém řízení vyhlášeném v loňském roce Dopravním podnikem Bratislava,“ uvedl Petr Kasenčák vedoucí obchodního úseku Škody Electric.

Škoda Electric se zavázala dodat klimatizované trolejbusy do slovenského hlavního města v průběhu 22 měsíců. Bratislavskému dopravnímu podniku bude dodáno padesát nízkopodlažních velkokapacitních vozů Škoda 31 Tr a třicet sólo vozů Škoda 30 Tr. Část jich bude také vybavena pomocným diesel-agregátem. „V dodávkách trolejbusů na Slovensku je Škoda Electric velmi úspěšná nejen v Bratislavě a Prešově, ale i v Banské Bystrici a Žilině,“ podotýká Petr Kasenčák. Kromě zahraničních trhů jezdí škodovácké trolejbusy také ve třinácti městech České republiky včetně Ostravy, Plzně nebo Hradce Králové.
Kromě trolejbusů dodává plzeňská Škoda Electric například kompletní elektrovýzbroj a mechanický pohon pro osm desítek lokomotiv korejskému koncernu Hyundai Rotem, motory pro pohony obřích důlních vozidel americké společnosti Caterpillar a do čínského města Su-čou míří kompletní trakční výzbroj pro 23 pětivozových jednotek metra. V prosinci loňského roku Škodovka uzavřela kontrakt s americkým koncernem GE Transportation na dodávku 660 kusů kompletních mechanických pohonů pro 110 lokomotiv, které budou určené pro osobní přepravu v Kazachstánu.
TZ Škoda
27.6.2013: V tomto týdnu byly podepsány kontrakty na vozidla veřejné dopravy v Sofii
26.6.2013: Další den s trolejbusy Škoda Electric: První 'Szeged' v hale a projížďka "Landskronou" v režimu na baterie
24.6.2013: První Škoda 24 Tr Citelis pro Urgenč na testovací jízdě v Plzni

Škoda Electric uzavřela v červnu dva významné exportní kontrakty:
Květen 2010: Jeden z trolejbusů Škoda 26 Tr Solaris pro Sofii v ulicích Plzně © BUSportál