Šíření covid-19 může způsobit další omezování spojů
Středočeský kraj se připravuje na omezování spojů v případě velkého šíření covid-19 a nemocnosti řidičů. Ilustrační foto PID

Dispečink PID je operativně schopen zasáhnout do provozu linek vlaků i autobusů v případě nemocnosti řidičů, prioritou je udržet školní spoje a spoje ve špičkách.
Dispečink PID je operativně schopen zasáhnout do provozu linek vlaků i autobusů v případě nemocnosti řidičů, prioritou je udržet školní spoje a spoje ve špičkách.
Počty pozitivně testovaných na covid-19 opět stoupají, celorepublikově za úterý přibylo 12 366 pozitivních a reprodukční číslo se dostalo na hodnotu 1,13. Ve Středočeském kraji testy odhalily 2 027 nakažených, minulý týden ve stejný den to bylo 1 329. Sedmidenní incidence v kraji je tak na úrovni 517 nakažených na sto tisíc obyvatel a hodnota reprodukčního čísla je 1,22. K aktuálně nejvíce zasaženým okresům se řadí Praha-západ (847 nakažených na sto tisíc) a Praha-východ (707 nakažených na sto tisíc).

Krizový štáb Středočeského kraje proto rozhodl o systémovém opatření, kterým má být zajištěna maximální možná míra zabezpečení provozu veřejné hromadní dopravy.

Kraj se intenzivně připravuje na výraznější nárůsty nakažených způsobených šířením varianty omikron. Všechny složky IZS kraje potvrdily nastavení režimových a vnitřních organizačních opatření k zamezení šíření nakažlivé varianty omikron. Ve veřejné dopravě je dispečink PID operativně schopen zasáhnout do provozu linek vlaků i autobusů s tím, že prioritou je vždy udržet školní spoje a spoje ve špičkách. Pokud by to bylo nutné, od zítřka je možné přejít na prázdninový provoz ovšem bez omezení školních spojů. Aktuálně ale signály, že by to bylo třeba, nejsou. Krajská správa a údržba silnic má také připraveny scénáře provozu tak, aby i v případě nákaz bylo možné zajistit úpravu vozovek v kraji,“ uvedla po jednání štábu hejtmanka Petra Pecková.

Informace k veřejné dopravě budou od 13. ledna zveřejňovány denně na webu www.pid.cz a sociálních sítích a v aplikaci PID Lítačka. K dspozici bude seznam všech spojů, které budou v případě velké nemocnosti řidičů v režimu mimořádného výpadku. Dispečink PID je bude ve spolupráci s dopravci aktualizovat vždy v 19 hodin v den před následujícím dnem provozu. Cestující tak budou mít přehled o spojích, u kterých hrozí potenciální riziko zrušení i s označením pravděpodobnosti s ohledem na počet nemocných řidičů.