Siemens koupil Heliox, specialistu na řešení rychlého nabíjení eBusů a eTrucků
Nabíjení pro elektrické autobusy v Amsterdamu. Foto Heliox

S technologiemi Heliox rozšiřuje Siemens eMobility svou nabídku nabíjecích řešení pro rostoucí počet elektrických autobusů a nákladních vozidel a přidává digitalizační a softwarový potenciál.

S technologiemi Heliox rozšiřuje Siemens eMobility svou nabídku nabíjecích řešení pro rostoucí počet elektrických autobusů a nákladních vozidel a přidává digitalizační a softwarový potenciál.

Společnost Siemens AG podepsala dohodu o akvizici Heliox, nizozemského technologického lídra v řešení rychlého nabíjení pro elektrické autobusy, nákladní a osobní vozidla. Díky nákupu doplní své stávající portfolio nabíjení a rozšíří nabídku pro rychlé nabíjení DC zaměřené na vozové parky eBusů a eTrucků. Rozšíří také tržní dosah Siemens, především v Evropě a Severní Americe. Transakce podléhá obvyklému schválení regulačními orgány.

„Jedná se o důležitý milník, který přidává hodnotu našemu rychle rostoucímu podnikání v oblasti eMobility. Kromě rozšiřování naší nabídky vidíme digitalizační a softwarový potenciál v oblasti energetiky a správy dep a služeb,“ řekl Matthias Rebellius, člen představenstva Siemens AG a CEO Smart Infrastructure.

Siemens eMobility je součástí Siemens Smart Infrastructure. Nabízí hardware, software a služby s podporou IoT pro AC a DC nabíjení od 11 do 300 kW pro širokou škálu aplikací.

Heliox, založená v roce 2009, se sídlem v Nizozemsku zaměstnává přibližně 330 lidí. Zaměřuje se na rychlonabíjecí řešení pro komerční vozové parky a těžké aplikace, jako jsou elektrické autobusy, nákladní, i osobní automobily. Vyvinula svou unikátní technologii rychlého nabíjení společně s předními evropskými výrobci vozidel, provozovateli veřejné dopravy a vozových parků. Nabíjecí stanice Heliox jsou v provozu po celé Evropě a ve Spojených státech, včetně jednoho z dosud největších světových projektů v oblasti letiště Amsterdam-Schiphol. Od svého vzniku podporuje elektrifikaci veřejné dopravy ve více než 125 městech. Siemens získává Heliox od soukromé investiční společnosti Waterland vlastněné skupinou zaměstnanců a jednotlivých akcionářů.