Sharm El Sheikh se stane prvním udržitelným zeleným městem v Egyptě
Během pěti let se podle plánů egyptské vlády vymění všechny autobusy za elektrické nebo na zemní plyn. Foto Egypt Energy

Egypt před Konferencí Organizace spojených národů o změně klimatu 2022 zahájil velké ekologické projekty. Účast 30 tisíc lidí a 120 hlav států na světové prestižní akci je pro zemi velká výzva.
Egypt před Konferencí Organizace spojených národů o změně klimatu 2022 zahájil velké ekologické projekty. Účast 30 tisíc lidí a 120 hlav států na světové prestižní akci je pro zemi velká výzva.
Egyptská vláda oznámila v souvislosti s COP27, která se bude konat od 7. do 18. listopadu, poskytnutí finančních prostředků prostřednictvím smluv s řadou společností, které budou mít za úkol plán udržitelné ekologické dopravy plnit. K provozu v Sharm El Sheikhu bude připraveno 300 elektrických autobusů a další na plyn.

V Sharm El Sheikhu budou vybudovány dvě nové solární elektrárny, které spolu s dvěma současnými zajistí celkovou kapacitu 20 megawattů, jejich počet se bude zvyšovat až na výkon 160 megawattů. Na všech čerpacích stanicích budou instalovány nabíjecí stanice pro elektromobily, nabíječek se dočkají také parkoviště a hotelové garáže. Pro ekologické autobusy se budují dobíjecí a čerpací stanice.  

Pro zachování ekologické rovnováhy bude vysázeno velké množství stromů. Od letošního června bude v Sharm EL Sheikhu zcela zakázáno používání plastových tašek na jedno použití. Vláda také oznámila záměr začít eliminovat v zemi oblíbený dopravní prostředek - tuk-tuk, jejich řidiči mají přejít na minivany na zemní plyn. Na pořízení ekologičtějších prostředků bude poskytovat půjčky. Podle dostupných dat jezdilo v Egyptě v roce 2015 těchto "tříkolek" přibližně 6 milionů.

Kromě Sharm El Sheikhu se také v Hurghadě má zahájit obnova všech autobusů a automobilů, včetně taxíků, a také veškerých prostředků hromadné dopravy na zemní plyn a elektřinu. Epypt zahájil svou Národní strategii pro změnu klimatu do roku 2050 během COP26 v Glasgow. Tvoří jí pět hlavních cílů, včetně snížení emisí v různých sektorech s cílem udržet udržitelný ekonomický růst, podpora využívání obnovitelných zdrojů energie, výroba energie z odpadu a využívání alternativní energie, především zelený vodík. Přeměna autobusů na zelené se má uskutečnit během 5 let. Prostřednictvím ekonomické zóny Suezského průpravu chce přilákat globální investory a stát se světovým logistickým centrem.

Zemi s více než 100 miliony obyvatel pomáhají s přechodem na solární energii a odklonem od fosilních paliv finanční prostředky poskytnuté USA a Světové banky.