Šedesát elektrických autobusů SOR do rumunského Brašova
Z Libchav odjíždí do Rumunska průběžně další elektrobusy. V Brašově jsou v provozu SOR ENS 12. Na přelomu roku přijede dalších deset a deset SOR EBN 8. Foto provozovatel dopravy v Brašově RATBV SA

Po 52 elektrických autobusech SOR podepsal Brašov s českým výrobcem smlouvu na dodání dalších osmi SOR ENS 12. Z evropských fondů město získalo na dopravní projekty 98% podporu.
Po 52 elektrických autobusech SOR podepsal Brašov s českým výrobcem smlouvu na dodání dalších osmi SOR ENS 12. Z evropských fondů město získalo na dopravní projekty 98% podporu.
V pondělí 20. července podepsal starosta města Brašov George Scripcaru smlouvu na dodávku osmi elektrických autobusů o délce 12 m, vyrobených společností SOR Libchavy. Se SOR má už město  uzavřené smlouvy na 52 elektrických autobusů, některé už jsou v provozu. Dalších osm je určeno na linky 4 (nádraží Brașov - Livada Poștei) a 16 (obecní stadion - Livada Poștei). Dodávky se realizují na základě výsledků výběrového řízení Ministerstva veřejných prací, rozvoje a správy v rámci projektu realizovaného ve spolupráci s Magistrátem města Brašov, spolufinancovaného z Regionálního operačního programu 2014– 2020 (výše grantu je 98%).

"Dobrou zprávou je, že český výrobce SOR, s nímž už máme uzavřené zakázky na 52 elektrických autobusů, dodá osm dalších. Ukázal se jako seriózní výrobce. Autobusy, které již v Brašově jezdí, nabízejí velmi dobré podmínky. Podle smlouvy budou všechny nové autobusy ve městě do července 2021. V naší strategii městské mobility, ale také v plánu kvality ovzduší, je hlavním zdrojem zlepšení ovzduší použití veřejné dopravy. Pořízením těchto ekologických prostředků veřejné dopravy nejen dosáhneme stanovených cílů, ale dokonce dříve, než je plánováno. Na konci roku 2021 bude v Brašově 75% veřejné dopravy na elektřinu, což znamená snížení emisí znečišťujících látek způsobených tímto druhem dopravy o 90% ve srovnání s prosincem 2018. Všichni chceme město s čistým vzduchem, proto je potřeba, aby se každý z nás rozhodl pro veřejnou dopravu," řekl starosta Brašova George Scripcaru.

Vozidla mají kapacitu 102 cestujících (35 sedících). Jsou vybavena klimatizací, WiFi, USB zásuvkami, odbavovacím zařízením pro bezkontaktní karty, informačními panely, GPS pro sledování polohy, automatickým systémem počítání cestujících a vnitřními i venkovními kamerami. Motor má výkon 160 KW, baterie kapacitu 242 kWh. Hodnota zakázky je 22 157 568,00 lei bez DPH (téměř 120 mil. korun) včetně 8 pomalých nabíjecích stanic v depu a 3 rychlých pomocí pantografů.

Město vyhlásilo další výběrové řízení na nákup 25 bateriových trolejbusů v hodnotě přes 60 milionů lei. Nákup bude opět financován ROP ve výši 98%, město tak opět zaplatí jen 2% z celkové částky. Lhůta pro podání nabídek je 14. srpna. Nové trolejbusy se připojí k dodávaným 26 vozům Solaris Trollino 18, pro něž dodává elektrickou výzbroj Škoda Electric.

Celkem radnice Brašova už podepsala smlouvy na nákup téměř 140 elektrických autobusů a trolejbusů.

98% dotaci získalo město také na vybudování jízdních pruhů vyhrazených pro veřejnou dopravu na třech trasách dlouhých 16,26 km, na modernizaci odbavovacího a informačního systému a na další městské projekty.



Šedesát elektrických autobusů SOR do rumunského Brašova
SOR ENS 12 z první smlouvy na 32 kusů jsou už v provozu. Foto RATBV SA
Šedesát elektrických autobusů SOR do rumunského Brašova
Kromě osmi nových dvanáctimetrových autobusů dodá SOR jedenáct nabíječek. Foto RATBV SA