Rumunsko uzavřelo zakázky na nákup 131 elektrických autobusů
123 autobusů Solaris Urbino 12 Electric přijede v rámci elektrifikace autobusových flotil do šesti rumunských měst. Foto Solaris

Šest rumunských měst si rozdělí celkem 123 autobusů Solaris Urbino 12 Electric, do Slatiny dodá osm e-busů NS 12 SOR Libchavy.
Šest rumunských měst si rozdělí celkem 123 autobusů Solaris Urbino 12 Electric, do Slatiny dodá osm e-busů NS 12 SOR Libchavy.
Rumunské Ministerstvo rozvoje, veřejných prací a správy (MDLPA) dokončilo výběrové řízení na nákup elektrických autobusů do sedmi rumunských měst. Celkem jde o 131 čistě elektrických dvanáctimetrových autobusů.

"Vzhledem k tomu, že uplynula lhůta pro podání odvolání a žádná nebylo přijato, je možné uzavřít smlouvy o dodávkách" uvedlo MDLPA. Vozidla dodá Solaris a Anadolu Automobil Rom SRL, místní partner SOR Libchavy. Solaris přiveze 123 a SOR  8 elektrických autobusů.

Ministerstvo uzavřelo smlouvy s vítěznými uchazeči v sedmi částech. Celková hodnota nákupu je 334,2 milionu RON (cca 1,8 mld korun). Celkem 131 elektrických autobusů bude rozděleno mezi města Iasi, Târgu Mureş, Maramures, Sibiu, Slatina, Suceava a Pitești takto:

Iasi: 20 Solaris Urbino 12 Electric, 6 rychlých a 20 pomalých nabíjecích stanic;
Târgu Mureș
: 32 Solaris Urbino 12 Electric, 10 rychlých a 32 pomalých nabíjecích stanic;
Sighetu Marmației: 7 Solaris Urbino 12 Electric, 2 rychlé a 7 pomalých nabíjecích stanic;
Sibiu: 9 Solaris Urbino 12 Electric, 3 rychlé a 9 pomalých nabíjecích stanic;
Slatina: 8 SOR NS 12, 3 rychlé a 8 pomalých nabíjecích stanic;
Suceava: 15 Solaris Urbino 12 Electric, 4 rychlé a 15 pomalých nabíjecích stanic;
Pitești: 40 Solaris Urbino 12 Electric, 11 rychlých a 40 pomalých nabíjecích stanic.

Vyhodnocují se ještě další tři tendry:

Brašov a Temešvár;
Alexandria, Drobeta-Turnu Severin, Brăila, Constanța, Focșani, Slobozia a Lugoj;
Iași, Neamț County, Târgu Mureș a Tulcea County.

Financování projektů zajišťuje MDLPA prostřednictvím Regionálního operačního programu (ROP) 2014–2020, Prioritní osy 4 - „Podpora udržitelného rozvoje měst“, Investiční priority 4e - „Podpora nízkouhlíkových strategií pro všechny typy území, zejména pro městské oblasti, včetně podpory udržitelné multimodální městské mobility a příslušných adaptačních opatření ke zmírnění“, specifický cíl 4.1 -„Snižování emisí uhlíku v obcích prostřednictvím investic založených na plánech udržitelné městské mobility“.

Solaris navíc na základě dalšího tendru MDLPA dodá začátkem roku 2022 11 nejmodernějších nízkopodlažních trolejbusů Trollino 12 do města Târgu Jiu, ležícím na úpatí Karpat. Celková hodnota zakázky činí přibližně 121,5 milionu korun.

Jedná se o první vozidla Solaris ve městě. Jeho partnerství s rumunskými dopravci sahá však do roku 2002. Od té doby  Solaris Bus & Coach dodala na místní trh více než 300 vozidel. Kromě elektrických autobusů Urbino pro výše uvedená města uzavřel nedávno také kontrakt na 25 trolejbusů Trollino 18 pro město Brašov.

V Rumunsku se v posledních letech daří s elektrobusy také SOR Libchavy, dodala nebo dodá do Brašova, Turdy, Zalau nebo Bistrita více než 100 vozidel.



Rumunsko uzavřelo zakázky na nákup 131 elektrických autobusů
Dvanáctimetrové elektrické autobusy SOR jezdí například v Zalau.