Prvních 30 hybridních autobusů je připraveno pro provoz v Římě
Prvních třicet hybridních Citaro je připraveno vyjet do ulic Říma. Foto Daimler

Všech 100 nových červených Mercedes-Benz Citaro hybrid bude v ulicích italské metropole jezdit do podzimu. Daimler zajistí deset let i údržbu vozidel.
Všech 100 nových červených Mercedes-Benz Citaro hybrid bude v ulicích italské metropole jezdit do podzimu. Daimler zajistí deset let i údržbu vozidel.
Jedna z největších evropských městských dopravních společností - Azienda per i Trasporti Autoferrotranviari del comune di Roma (Atac) - obdrží do podzimu 100 hybridních autobusů Mercedes-Benz Citaro. Městské autobusy budou dodávány ve třech sériích od června. Jsou součástí ambiciózního investičního programu na modernizaci vozového parku autobusů Atac v hlavním městě Itálie. Jedním z cílů je výrazně snížit emise znečišťujících látek.

Nová vozidla jsou v červené barvě s nápisem "+ Bus x Rom + Bus x Rom". Sólo autobusy se dvěma dveřmi pojmou 26 sedících a 86 stojících cestujících a mají prostory pro vozíčkáře a kočárky. Splňují i další požadavky Atac na vybavení. Jsou plně klimatizované s antivirovými filtry v celém systému. Ochranné skleněné dveře kabiny řidiče zabraňují přímému kontaktu s cestujícími. Pro větší bezpečnost na palubě jsou umístěny ve vozech kamery. Vozidla jsou vybavena sledováním GPS a telematickým systémem pro správu vozového parku.

Ve srovnání s běžnými městskými autobusy se spalovacím motorem snižují hybridní autobusy Citaro spotřebu paliva a následně emise až o 8,5 procenta, uvádí výrobce. Atac plánuje každoročně modernizovat deset procent vozového parku autobusů. Nové
mild hybridní autobusy Citaro se superkondenzátory pro ukládání energie získané při brzdění nahradí současné, více než desetileté, s Euro III. 

Velká zakázka znamená návrat společnosti EvoBus Italia do hlavního města, v letech 2001 až 2005 dodala Atac 450 autobusů Citaro. Navíc bude Daimler Buses zajišťovat 10 let kompletní servis prostřednictvím Omniplus v Monterotondo, ležícím jen pár kilometrů severně od Říma.

Atac je největší dopravní podnik v Itálii a jeden z největších v Evropě. Kromě rozsáhlé autobusové sítě v Římě provozuje tramvaje, tři linky metra a vlakové příměstské linky. Vozidla vyjíždějí z 320 autobusových zastávek a stanic a obsluhují přibližně 8 500 zastávek. Ve své správě má také parkoviště pro přibližně 70 000 vozidel.